Εγκαινιάσθηκε  στα Λουτρά του Διοκλητιανού, στο κέντρο της Ρώμης, η έκθεση «Η Στιγμή και η αιωνιότητα, ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους», αποτέλεσμα της συνεργασίας του ελληνικού και ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η έκθεση φιλοξενείται σε πτέρυγα των θερμών λουτρών του Διοκλητιανού η οποία ανοίγει στο κοινό έπειτα από εκατόν δώδεκα χρόνια. Παρουσιάζει τριακόσια κομμάτια από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, το Βυζάντιο, την δυτική μεσαιωνική περίοδο -αλλά και σύγχρονα εκθέματα- με βασικό στόχο την εξερεύνηση της σχέσης των αρχαίων με την σύγχρονη εποχή. Μια σχέση η οποία λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

 

Η ελληνική πλευρά έχει συνεισφέρει στην έκθεση μερικά από τα πλέον σημαντικά αριστουργήματα των ελληνικών μουσείων, όπως το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου από τη Δήλο ή η «Χιώτισσα» Κόρη από το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και μοναδικά εκθέματα που εκτίθενται για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό: Μεταξύ αυτών, η Γοργώ από την Πάρο, άγαλμα του 6ου αι. π.Χ., και βέβαια η συγκλονιστική Κόρη από την αρχαία Θήρα, ένα κολοσσικό άγαλμα του 7ου αι π.Χ. που μας αφήνει άφωνους με το μέγεθος και τη λεπτομέρειά του.

 

Σε μήνυμά που απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και το οποίο αναγνώσθηκε στην συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την τελετή εγκαινίων, μεταξύ των άλλων τονίζει:

«Στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης βρίσκεται η μοναδική ιστορική σχέση και σύζευξη δύο αρχαίων πολιτισμών: Του αρχαίου Ελληνικού και του Ρωμαϊκού πολιτισμού. Αυτή η σχέση που έχει συνοπτικά ονομαστεί “ελληνορωμαϊκός πολιτισμός” και η οποία αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο στο μνημειώδες οικοδόμημα της κοινής μας Ευρωπαϊκής ιστορίας και ταυτότητας, επηρεάζοντας ταυτόχρονα καταλυτικά τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο Δυτικός Κόσμος αντιλαμβάνεται την αρχαιότητα και την κληρονομιά της. Μια κληρονομιά που γίνεται αντιληπτή ως υλική και άυλη παρακαταθήκη, ως ιστορική μνήμη, πνευματική και αισθητική κουλτούρα, μια διακριτή κοσμοαντίληψη. Μια κοσμοαντίληψη, που γεφυρώνει το χρόνο και μας επιτρέπει να νοιώθουμε οικειότητα και σύνδεση με το μακρινό παρελθόν».

 

«Η πολύ σημαντική έκθεση “L’istante e l’eternità. Tra noi e gli antichi”, που εγκαινιάζεται σήμερα εδώ, έρχεται να επιβεβαιώσει την εξαιρετική και πολυποίκιλη συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας στο πολιτιστικό πεδίο, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού», συμπλήρωσε η κυρία Μενδώνη.

 

Ο διευθυντής των μουσειακών συγκροτημάτων της Ιταλίας, Μάσιμο Οζάνα, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σπουδαίας, ομαδικής εργασίας» και πως «είναι βασικής σημασίας, η Ιταλία και η Ελλάδα, να παράγουν σκέψη σχετικά με τις κοινές τους ρίζες, την στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία, υπάρχουν τάσεις οι οποίες θα ήθελαν να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την σημασία του κλασικού πολιτισμού».

 

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που είναι ένας από τους επιμελητές της έκθεσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι «ως άνθρωποι, έχουμε την υπαρξιακή ανάγκη να κατανοήσουμε την εμπειρία της ζωής, η οποία μας ωθεί να εξερευνάμε αδιάκοπα την διάσταση του παρελθόντος». «Η έκθεση αυτή -ακριβώς- αποτελεί και μια πρόκληση, για τους επισκέπτες, να προβληματισθούν για το παρελθόν τους», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Στα Λουτρά του Διοκλητιανού, ως αποτέλεσμα της μοναδικής αυτής προσπάθειας, μπορεί να θαυμάσει, κανείς, δεκάδες εμβληματικά έργα του ελληνικού πολιτισμού. Πρέπει να θυμίσουμε, δε, ότι είναι η πρώτη φορά που η Κόρη της Θήρας εκτίθεται εκτός Ελλάδας» τόνισε, τέλος, η υπεύθυνη της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.