Δεκάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Εκατοντάδες βαλίτσες παρατημένες όπου να’ ναι. Εικόνες ντροπής από το αστυνομικό τμήμα Σαντορίνης όπου υπάρχουν δεκάδες αλλοδαποί κρατούμενοι και παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Πρόκειται κυρίως για άτομα που συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο του νησιού καθώς θέλουν να ταξιδέψουν για χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με πλαστά έγγραφα.

«Τα κρατητήρια του Α.Τ. Θήρας είναι φτιαγμένα επισήμως για 4 άτομα. Καταλαβαίνετε όταν πιάνουμε κάθε μέρα, μέσο όρο, 15-20 άτομα δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής» λέει ο Βαγγέλης Κεφάλας, πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας
Ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα «αίματα ανάβουν» μεταξύ των κρατούμενων με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, και ελπίζω να πέσω έξω σε αυτό που θα πω, αλλά είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν λοιμώδη νοσήματα, ασθένειες. Μιλάμε για μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί», συνεχίζει ο κ. Κεφάλας.

Τους τελευταίους 4 μήνες στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης έχουν συλληφθεί περίπου 600 άτομα που στη συνέχεια κρατήθηκαν και μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και για τους επισκέπτες αλλά και για τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί. Με απλά λόγια οι συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όρια τους και σωματικά και ψυχολογικά», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστών, από το αστυνομικό τμήμα λείπει περίπου το 35% της δύναμης που θα έπρεπε να είχε για να καλύπτει τις ανάγκες ενός νησιού το οποίο «βουλιάζει» από κόσμο.

Πηγή: zougla.gr