Το Santorinipress.gr δίνει το λόγο σε αναγνώστες του.

Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε μέχρι εδώ.
Να κατηγορηθούμε δηλαδή και για ρύπους στην ατμόσφαιρά μας.
και μάλιστα από την ορνιθολογική εταιρεία και έναν καθηγητή ο οποίος εργάζεται για τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας στη Γερμανία.
Κι όλα αυτά ενώ ο άλαλος Δήμος συνεχίζει να εκπέμπει, χωρίς όμως να κάνει και κάτι για να διορθώσει τη κατάσταση, σήμα κινδύνου για την χωρητικότητα του νησιού.
Την ίδια ώρα συνεχίζει να δίνει αβέρτα άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σημεία του νησιού  κορεσμένα από τέτοιες επιχειρήσεις, συνεχίζει να μην διαμαρτύρεται για τα χιλιάδες ενοικιαζόμενα  αυτοκίνητα που έρχονται με καραβιές ολόκληρες από μεγάλες εταιρείες και κατακλύζουν τους δρόμους μας , να μην κάνει κάτι με τις ορδές των μίνι μπας που έχουν καταλάβει τα πάντα, να μην σκέπτεται καν τι θα γίνει με το Λιμάνι μας και τη πρόσβαση σε αυτό, να αδιαφορεί για την ανεξέλεγκτη λειτουργία νυκτερινών κέντρων μέχρι τις 8 το πρωί που δεν αφήνουν κανέναν να κοιμηθεί, την ανεξέλεγκτη χρήση βεγγαλικών που πέφτουν ότι ώρα να ναι κι όπου να ναι, την ανεξέλεγκτες πτήσεις ελικοπτέρων που μόνο από τα παράθυρά μας δεν μπαίνουν κάθε μέρα.
Τη βρωμιά και την δυσωδία των κάδων που δεν τολμάς να τους πλησιάσεις πλέον.
Τους αρουραίους που έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία του νησιού ( υπάρχουν και σχετικές φωτογραφίες).
Μια δημοτική αρχή που απλά παρατηρεί τα αυτά που συμβαίνουν στο νησί και  περιμένει μια φορά το χρόνο να αναφερθεί στην φέρουσα ικανότητα του νησιού  διοργανώνοντας μια συνέντευξη τύπου στην Αθήνα.
Είχε μείνει η Οία του Γιώργη Χάλαρη προστατευμένη από το προεδρικό διάταγμα που απαγόρευε την χορήγηση άλλων αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως την λειτουργία νυκτερινών κέντρων,
Τη φάγαμε κι αυτή… πάει η Οία … την κάναμε Φηρά και ακόμα χειρότερα.
Αναρωτιέται κάποιος σήμερα αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση.
Ασφαλώς και μπορεί. Απλά πράγματα όμως πρέπει να γίνουν.
1. Πεζοδρόμηση των τουριστικών περιοχών μας και απομάκρυνση αυτοκινήτων και δίκυκλων από περιοχές όπως Φηρά, Οία Καμάρι, Περίσσα.
2. Απομάκρυνση από το κέντρο της πόλης των Φηρών του ΚΤΕΛ και της κεντρικής στάσης αποβίβασης των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.
3. Άμεση κατασκευή 2ου τελεφερίκ.
4, Άμεση κατασκευή Εμπορικού λιμένα και ορισμός του Αθηνιού ως λιμένα υποδοχής επιβατών των κρουαζιερόπλοιων και των θαλαμηγών.
5. Άμεση κατασκευή νέου Γυμνασίου και κατασκευή μουσείου, πάρκου και ανοιχτού θεάτρου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το παμπάλαιο σχολείο.
6. Απομάκρυνση από το κέντρο των Φηρών όσων καταστημάτων ηχορυπαίνουν συστηματικά και περιορισμός στις ώρες λειτουργίας όσων απομείνουν.
7.’Αμεση έκδοση κανονιστικής που να απαγορεύει την χορήγηση νέων αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κορεσμένα σημεία του νησιού.
8.’Αμεση έκδοση κανονιστικής που να απαγορεύει την χορήγηση νέων αδειών σε επιχειρήσεις που ενοικιάζουν αυτοκίνητα και δίκυκλα.
9. Έκδοση κανονιστικής που να απαγορεύει τη μεταφορά στο νησί οχημάτων που χρησιμοποιούνται ως ενοικιαζόμενα και αυστηρή τήρηση από τις επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων του αριθμού που προβλέπει η άδειά τους.
10. Κλείσιμο του Αμμουδιού για τα οχήματα και κατασκευή πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις εκεί.
11. Κλείσιμο της Οίας για τα Λεωφορεία και να επιτρέπεται μόνο η μεταφορά επιβατών από μικρά πούλμαν που θα εκτελούν ελεύθερα δρομολόγια χωρίς αντίτιμο.
12. Έκδοση κανονιστικής που να απαγορεύει την κατασκευή και άλλων Οινοποιείων στο νησί.

Λύσεις υπάρχουν αλλά ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται.
Και να ξέρετε πως αυτός που φωνάζει πως το νησί είναι κορεσμένο χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα είναι εκείνος που επιθυμεί τη καταστροφή του για να δικαιωθεί όπως πιστεύει.
Δεν δημιουργεί υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες.
Δεν προτείνει καν λύσεις αλλά απλά διαμαρτύρεται.
Ρίχνει στους άλλους το ανάθεμα κι  απλά παρατηρεί τη καταστροφή που έρχεται.
Μιλά για συμφέροντα που λυμαίνονται το νησί αλλά δεν τα βάζει μαζί τους .
Η σημερινή Δημοτική αρχή στη Σαντορίνη είναι και επικίνδυνη και άτολμη και απούσα από τα προβλήματα.

Ένας σκεπτόμενος Δημότης Θήρας