Με τα μάτια στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι αποφάσεις, που θα ληφθούν, θα καθορίσουν το εύρος των παρεμβάσεων για τη στήριξη της αγοράς, που πλήτεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής του ESM και της ΕΚΤ Κλάους Ρέγκλινγκ και Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να λάβουν όποιο μέτρο χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων και οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία που πλέον απειλείται με ύφεση.
Στην πρώτη γραμμή των κλάδων, που έχουν υποστεί δραματικές απώλειες, είναι ο τουρισμός, οι αεροματαφορές και η κρουαζιέρα, γι αυτό και οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων περιμένουν εναγωνίως τις σημερινές αποφάσεις ειδικά για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας, διεκδικεί να ισχύσει ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στο προσφυγικό να εξαιρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται αμέσως μετά το Eurogroup να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους με τις κυβερνητικές αποφάσεις, είτε έχουν κάθετη πτώση στον τζίρο τους. Τα μέτρα αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φτηνή ρευστότητα, με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος, καθώς και σε στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και το πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες για ένα ακόμη τετράμηνο.
Τι θα ζητήσει ο τουριστικός κλάδος
Οι τουριστικοί φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες του Tornos News, έχουν ήδη ετοιμάσει τις προτάσεις τους για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του κλάδου. Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγοντας, “όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα”, που πρέπει να διασωθεί.
Τα μέτρα, που ζητούνται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, κινούνται σε δύο άξονες.
Ο πρώτος εντάσσεται στα γενικότερα μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση, για το σύνολο των πληττόμενων από την κρίση επιχειρήσεων και την απασχόληση. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί οι προτάσεις του ΣΕΤΕ.
Ο δεύτερος αφορά στη στήριξη των ξενοδοχείων. Ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία στα εποχικά ξενοδοχεία και θα ζητηθούν μέτρα και για τα ξενοδοχεία πόλης, τα οποία πλέον βρίσκονται υπό καθεστώς μηδενικής ζήτησης, όπως τονίζεται. Τα ξενοδοχεία πόλης, επειδή αποτελούν μέρος της λειτουργίας της πόλης, δεν μπορούν να κλείσουν- τουλάχιστον όλα. Γι αυτό θα ζητηθεί να υπάρξει μια παλέτα επιλογών από τους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα ζητήσει ο τουριστικός κλάδος θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες μόλις δοθεί το πράσινο φως από το σημερινό Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.