Στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου απαιτείται άμεσα η κατασκευή μουσείου που θα στεγάσει τα σπάνια ευρήματα που ακόμα δεν έχει δει ανθρώπου μάτι.
Δεκάδες τοιχογραφίες μένουν εδώ και χρόνια κλεισμένες σε σκοτεινές αποθήκες, ενώ πρόσφατα χάρις στην τύχη κυρίως αλλά και την επιμονή αστυνομικών διασώθηκαν σπουδαία ευρήματα που είχαν πάρει το δρόμο της εκποίησης από αρχαιοκάπηλους.
Τα είχαν κλέψει από τις αποθήκες του ημιτελούς  προϊστορικού μουσείου Θήρας χωρίς να το πάρει είδηση κανένας.
Η περίπτωση της Σαντορίνης, να υπάρχουν αναρίθμητα, σπάνιας αξίας προϊστορικά ευρήματα κλεισμένα σε αποθήκες δεν έχει προηγούμενο σε καμιά περιοχή του πλανήτη.
Ακόμα και σε υποανάπτυκτες χώρες αξιοποιείται κάθε αρχαιολογικό εύρημα, εκτίθεται με ασφάλεια σε μουσεία και διδάσκει τον πολιτισμό και την ιστορία κάθε περιοχής.
Στη Σαντορίνη συμβαίνουν απίστευτα πράγματα.
Η τοιχογραφία της Άνοιξης, μια από τις σπουδαιότερες στο κόσμο, όπως λένε οι αρχαιολόγοι βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, σε χώρο που πρέπει να ψάξεις για να τον βρεις.
Οι τοιχογραφίες των μποξέρ , του ψαρά, του στόλου και δεκάδες άλλες ακόμα κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται.
Στο μικρής έκτασης χώρο στο λεγόμενο «προϊστορικό μουσείο Θήρας», οργανώνονται κατά καιρούς , μαθαίνουμε, περιοδικές εκθέσεις ορισμένων τοιχογραφιών, χωρίς να ανακοινώνεται τίποτα επίσημα και φυσικά κανείς δεν τις παίρνει είδηση.
Πόσο ασφαλή όμως είναι στις αποθήκες όλα αυτά τα ευρήματα;
Έχουν αρχειοθετηθεί τουλάχιστον ή μπορεί όποιος θέλει, όπως έγινε πρόσφατα, να πάρει έναν άγαλμα , δύο τρία αγγεία και να τα πουλήσει;
Κάθε πότε γίνεται έλεγχος από τους υπεύθυνους για το αν όλα τα ευρήματα είναι στη θέση τους;
Διαθέτουν κάμερες ασφαλείας οι αποθήκες και αν ναι πως και δεν κατέγραψαν την κλοπή;
Εν κατακλείδι , η κατασκευή ενός νέου μεγάλου, σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου θα διασφαλίσει αφ’ ενός την προστασία των σπάνιων ευρημάτων και θα δώσει την ευκαιρία επιτέλους στους πολίτες όλου του κόσμου να θαυμάσουν την κλεισμένη σε αποθήκες πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ξέρω πως θα συμφωνήσετε όλοι με τα παραπάνω, το θέμα είναι όμως ποιος θα βρει τη δύναμη από τους τοπικούς μας άρχοντες να στενοχωρήσει λίγο αυτούς που θέλουν τη σημερινή κατάσταση να διαιωνίζεται.
Αλήθεια ποιος;