Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμπαρίσταται ηθικά και ουσιαστικά στην καταστροφή των πλημμυρών της Θεσσαλίας, στους χιλιάδες πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι πάντα παρούσα και αλληλέγγυα σε τέτοια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη η χώρα να θωρακιστεί απεναντι στις φυσικές καταστροφές, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης, αποκατάστασης και ενός νέου σχεδιασμού απέναντι στα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Ο Ξενοδοχειακός κλάδος είναι πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική συνεισφορά, και σε έμπρακτες πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης των συμπολιτών μας, όταν καθίστανται προσωρινά αδύναμοι.

Παράλληλα όμως εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας, απέναντι στην εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους απο τον Πρωθυπουργό της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε απο το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

1. Θεσπίζεται επιπρόσθετο πράσινο τέλος αυξημένο κατά 1 έως 6 ευρώ επιπλέον του υφιστάμενου φόρου διαμονής, με κριτήριο την κατηγορία του ξενοδοχείου και όχι την τελική τιμή χρέωσης του δωματίου. Έτσι δημιουργείται το παράλογο γεγονός να επιβαρύνεται ένα δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Κομοτηνής τελικού κόστους διαμονής 100 ευρώ κατά 10% ενώ αντίστοιχα ένα 5άστερο δωμάτιο 1.000 ευρω στην Μύκονο, η στη Σαντορίνη κατά 1%.

🔴 Επομένως θίγεται η κοινή λογική της αναλογικότητας του τελικού ποσού που θα έπρεπε να υπολογίζεται για το νέο τέλος, και όχι της κατηγορίας του ξενοδοχείου. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται υπέρογκα η ανταγωνιστικότητα πολλών ξενοδοχείων χαμηλότερου κόστους, που αφορά κυρίως περιοχές χαμηλής τουριστικής κινητικότητας και ελκυστικότητας, αλλά σημαντικών και εμβληματικών περιοχών της χώρας. Δημιουργούνται έτσι πολλές ταχύτητες ξενοδοχείων, με άδικη ενσωμάτωση ενός πρόσθετου κόστους, και αλλοιώνεται η σημερινή ισορροπία της αγοράς.
Επιπροσθέτως το τέλος αυτό θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση της Περιφέρειας και του Δήμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι στον κοινό κορβανά.

2. Θεσπίζονται νέοι κανόνες στην βραχύχρονη μίσθωση και συγκεκριμένα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο φορολογικό και τεχνικό, οι ιδιοκτήτες 3 και άνω ακινήτων ενώ θεσπίζεται τέλος 1,50 ευρώ και παλι ανεξάρτητα του μεγέθους και του τόπου των ακινήτων.

🔴 Και στην περίπτωση αυτή εκλείπει το κριτήριο του τελικού εισοδήματος, δηλ βίλλα 5 υπνοδωματίων των 1.500 ευρώ καταβάλλει 1,50 ευρώ, ενώ 1 δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου 10 ευρώ. Παράλληλα η μη απαίτηση ενδελεχών φορολογικών και τεχνικών – ποιοτικών απαιτήσεων (αδειοδοτήσεων ΕΟΤ) για μέχρι 2 ακίνητα δημιουργεί αδικαιολόγητα δύο ταχύτητες στην αγορά. Για παράδειγμα 2 πολυτελή ακίνητα στη Μυκονο ή στην Σαντορίνη και ανεξάρτητα του τελικού τιμήματος έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και λειτουργούν χωρίς καταβολή ΦΠΑ, ούτε απαίτηση σήματος λειτουργίας, απο ένα σετ 3 συμβατικών ακινήτων (διαμερισμάτων) στην περιοχή της Κυψέλης.
Ο μη περιορισμός λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 60 μέρες τον χρόνο και σε ποσόστωση επί τοις % των διαθεσίμων ακινήτων, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά για την εξεύρεση κατοικιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ) κάτι που δυστυχώς χαρακτηρίζει την Σαντορίνη.

Θεωρούμε πως η επείγουσα επίσπευση της κυβέρνησης, έναντι της μεγάλης φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία, οδήγησε σε μέτρα που χρειάζονται μία περαιτέρω διαβούλευση με την ξενοδοχειακή αγορά και τους κοινωνικούς εταίρους της τουριστικής αγοράς προς αποκατάσταση της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιότητας των νέων μέτρων.

Ο Ξενοδοχειακός κλάδος πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική ενσυναίσθηση, στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξη των πολιτειακών πρωτοβουλιών είναι παρών να συμβάλλει. Ευελπιστούμε πως οι επι χρόνια συντεταγμένες και επεξεργασμένες προτάσεις μας να ληφθούν υπόψιν στην τελική λήψη των αποφάσεων.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Αντώνης Ηλιόπουλος – Πρόεδρος