Στις 26- 29 Απριλίου 2018 η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Ένα ταξίδι παρέα με το Διόνυσο» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σαντορίνη. Την παραπάνω περιβαλλοντική ομάδα συνόδευσαν και οι μαθητές που συμμετείχαν στα πολιτιστικά προγράμματα: α) “Τα Μαθηματικά μέσα από τη λογοτεχνία” και β)“Η τέχνη του καλώς λέγειν’’.

Η επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού και η κατάρτιση του προγράμματος της επίσκεψης συνδεόταν απόλυτα με τους στόχους του παραπάνω προγράμματος καθώς το συγκεκριμένο νησί παράγει ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού διεθνώς και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα καλλιέργειας αμπελιού σε ηφαιστειογενές έδαφος. Παράλληλα, το νησί με την πλούσια ιστορία του και το ιδιαίτερο από γεωλογικής πλευράς παρελθόν του καθίσταται αντικείμενο μοναδικού ενδιαφέροντος!

Κατά την πρώτη ημέρα ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε στους αμπελώνες και το χώρο του οινοποιείου “Χατζηδάκης”. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους βιολογικούς αμπελώνες του, να ρωτήσουν για την καλλιέργεια του αμπελιού στη Σαντορίνη και να ρωτήσουν τους οινολόγους του ό,τι τους απασχολούσε αναφορικά με τη λειτουργία και την παραγωγή της επιχείρησης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ανθρώπους του συγκεκριμένου οινοποιείου για την ευγένεια και τη φιλοξενία τους!

Την επόμενη μέρα απολαύσαμε το μοναδικό τοπίο της Σαντορίνης, αφού επισκεφτήκαμε τα νησάκια της Παλαιάς και νέας Καμμένης καθώς και το νησάκι της Θηρασιάς. Η εμπειρία της επίσκεψης στο Ηφαίστειο ήταν μοναδική για τους μαθητές που παρά την κούραση τους αποζημιώθηκαν από τη μοναδικότητα του τοπίου. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την “Καλδέρα” από το καραβάκι, να δουν την Οία από την πλευρά του λιμανιού και να φτάσουν στα Φηρά με τελεφερίκ.

Την τρίτη μέρα είχε σειρά η επίσκεψη στον Προφήτη Ηλία για μια πανοραμική άποψη της Σαντορίνης και περιήγηση στο χώρο όπου βρισκόταν η ομώνυμη εκκλησία. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο οινοποιείο -μουσείο “Κουτσογιαννόπουλος” . Η ξενάγηση στον ιδιαίτερο αυτό χώρο και η παρουσίαση κρασιών που ακολούθησε άφησε άριστες εντυπώσεις στους μαθητές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε τη γραφική Οία με τη μοναδική αρχιτεκτονική της και το ξακουστό της ηλιοβασίλεμα! Αλησμόνητη εμπειρία για τα παιδιά ,αφού η μοναδικότητα του τοπίου τους έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε στα Φηρά το μουσείο της προϊστορικής Θήρας, όπου τα παιδιά αναγνώρισαν αρκετά αντικείμενα για τα οποία είχαν διδαχθεί στην Ιστορία της Α΄ Γυμνασίου.

Κατά την παραμονή μας στη Σαντορίνη υλοποιήσαμε πλήρως τους στόχους του προγράμματος μας, αφού γνωρίσαμε με ευχάριστο τρόπο πολλά για την ιστορία, την καλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού. Επιστρέψαμε μεστοί από εμπειρίες, γνώσεις, εικόνες και θετικές εντυπώσεις από την παραμονή μας στο νησί. Θα θέλαμε να συνοψίσουμε την αίσθηση του ταξιδιού στην ευχή που ακούσαμε από αρκετούς μαθητές μας, όταν αναχωρούσαμε από το νησί: “Μακάρι σύντομα να ξαναέρθουμε!”  Τους το ευχόμαστε!

Οι συνοδοί καθηγητές

Μηλιώνη Σοφία

Μανωλαράκη Μαρία

Κοϊνάκης Νίκος

Σαριδάκης Μιχάλης