O πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Άνδρου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία των αρχών στο Δημαρχείο, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στον κ. Παυλόπουλο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρουσία του στον εορτασμό της προστάτιδας του νησιού, Παναγίας Θεοσκέπαστης, από τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη.
Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στον δημόσιο βίο, τη δράση και την πολύπλευρη προσφορά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Έθνος και τη Νομική Επιστήμη, υπογραμμίζοντας ότι “διακρίνουμε στο πρόσωπό σας τον ηγέτη που αγωνίζεται για το καλό της πατρίδας μας και μας κάνει εθνικά υπερήφανους”.
“Η ανακήρυξή σας Κύριε Πρόεδρε, σε επίτιμο δημότη της Άνδρου δεν αποτελεί μια τυπική τιμητική διαδικασία. Για το δημοτικό συμβούλιο και για όλους τους δημότες της Άνδρου είναι μια ουσιαστική πράξη”, ανέφερε ο κ. Σουσούδης και πρόσθεσε: “Ως Δήμαρχος Άνδρου θα ήθελα να μεταφέρω την πίστη και τη συμμετοχή των δημοτών μας στους δημοκρατικούς θεσμούς, έτσι όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, που αποτελεί σύμβολο της ενότητας του έθνους, σύμβολο της ομοψυχίας και της αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση δυσκολιών και κρίσεων”.
Ο Εξοχότατος Πρόεδρος κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αντιφωνώντας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Άνδρου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στην Άνδρο αυτήν τη σπουδαία ημέρα για το νησί, του εορτασμού της Παναγίας Θεοσκέπαστης, έκανε αναφορά στην ιστορία, τις παραδόσεις και τους συμβολισμούς που συνοδεύουν την Ιερή Εικόνα και τον Ναό της Προστάτιδας της Άνδρου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία, επισημαίνοντας ότι εμείς τείνουμε χείρα φιλίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας. “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε την θάλασσα ως ένα χώρο ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας, με όλους τους Λαούς και ιδίως με τους γείτονές μας. Και τους υπενθυμίζουμε ότι απαράβατος, από την φύση του, όρος αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. (….) Όλο αυτό το πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη ναυτική παράδοση της Άνδρου και ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι Ανδριώτες ναυτικοί ανταποκρίθηκαν γρήγορα και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ναυτικής τεχνολογίας. “Η Άνδρος, μέσα από την ιστορία των ναυτικών της, μοιάζει με κουκούλι που συμπυκνώνει -μαζί μ’ άλλους βέβαια νησιωτικούς τόπους μας, για να μην τους αδικούμε ιστορικώς- τη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Με άλλες λέξεις, την Άνδρο θα τη λέγαμε και “εγχειρίδιο” της Ελληνικής Ναυτοσύνης”, είπε σχετικά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και κλείνοντας την αντιφώνησή του, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Άνδρου, ανέφερε: “Επιτρέψατέ μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης των, εφεξής συνδημοτών μου, κατοίκων της Ιστορικής Άνδρου”.