Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση (Α.Π. 2461/12.10.2018) προς τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την παράλογη και εξοντωτική αύξηση του ΕΝΦΙΑ στο νησί της Τήνου του Νομού Κυκλάδων. Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης του επισημαίνεται ότι τα φετινά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ αποτέλεσαν –ειδικά για τους κατοίκους της Τήνου- οδυνηρή έκπληξη.
Παρά τις δεσμεύσεις και τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ- τα φετινά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ την διαψεύδουν πανηγυρικά. Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, το υπουργείο προέβη αιφνιδιαστικά σε παράλογες και εξοντωτικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών του νησιού, που επιφέρουν με τη σειρά τους αντίστοιχα επαχθείς αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικά, αναφέρονται: Αετοφωλιά αύξηση 90,91%, Καλλονή αύξηση 83,33%, Καρκάδος αύξηση 90,91%, Κάτω Κλείσμα αύξηση 90,91%, Χώρα Τήνου αύξηση 56,25%, Κιόνια αύξηση 40%, Καρυά αύξηση 30,37%, Αγ. Βαρβάρα αύξηση 57,4%, Μπερδεμιάρος αύξηση 47,06%,Τριαντάρος αύξηση 23,53%. Πρόκειται για αυξήσεις πρωτοφανείς, ιδιαίτερα επαχθείς και παράλογες, που δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει την εύλογη οργή και αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού, καθώς η κυβέρνηση τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επισημαίνεται, ότι οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ στην Τήνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους αξία και στρεβλώνουν την αξιακή κατάταξη των περιοχών αυτών, με προφανείς αρνητικές συνέπειες επί των ακινήτων. Την ίδια στιγμή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε η στοιχειώδης ευαισθησία εκ μέρους της κυβέρνησης που να εξηγεί τις παράλογες αυτές αυξήσεις. Ως εκ τούτου η ανάγκη άμεσης διόρθωσης και αποκατάστασης της δικαιοσύνης κρίνεται επιβεβλημένη. Μετά τους εξοντωτικούς φόρους, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (που αύξησε τον ΦΠΑ από 9% σε 24%), τις εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών, η πρωτοφανής αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του νησιού έφτασαν τον κόμπο στο χτένι.

Με την ερώτησή του ο κ. Βρούτσης, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσακαλώτο:

1. Με ποια κριτήρια έγινε η αξιολόγηση και εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Τήνου, που οδήγησαν στις πρωτοφανείς αυξήσεις;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο προκειμένου να διορθώσει αυτή την αδικία που σήμερα συντελείται σε βάρος των κατοίκων του νησιού της Τήνου;