Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: «Προβλήματα νέων συνδέσεων σε όλα τα νησιά με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας»

Κύριε Υπουργέ,

πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στις νέες συνδέσεις με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιοκτήτες σπιτιών κι επιχειρήσεων σε όλα τα νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες σε όλη τη χώρα. Αν και έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ο οποίος είναι ο διαχειριστής του δικτύου και είναι υπεύθυνος για τη σύνδεση, δεν προχωράει στη σύνδεση με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω έλλειψης υλικών.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλαπλά, οικονομικά και κοινωνικά. Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος (εκατοντάδες), καθώς επίσης και ο χρόνος που το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί ξεπερνάει το τρίμηνο.

Η διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. οφείλει να δώσει άμεσα λύση με προτεραιότητα στις κατεπείγουσες περιπτώσεις, διότι το πρόβλημα χρονίζει και η νέα τουριστική περίοδος σε κάποια νησιά είναι πολύ κοντά.

Επίσης τραγικό το έλλειμμα σε προσωπικό. Από το 2013 που έγινε προκήρυξη 300 ατόμων στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με ενέργειες της τότε κυβέρνησης, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν το 2016 και παρά τις τραγικές ελλείψεις δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για πρόσληψη προσωπικού. Αναφέρουμε ότι για παράδειγμα το Καλοκαίρι του 2019 στα νησιά Σύρο – Πάρο – Νάξο – Μύκονο θα υπάρχει περίπου ένας εργαζόμενος εναερίτης στη διάθεση της υπηρεσίας για το πρωί. Η κατάσταση δηλαδή είναι χειρότερη από αυτή για την οποία είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση το 2013 και προχώρησε άμεσα σε ενέργειες. Αντίστοιχα δημοσιεύματα, έχουν υπάρξει και για Κρήτη και Ρόδο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα λάβετε, για την άμεση σύνδεση όλων των σπιτιών κι επιχειρήσεων σε όλα τα νησιά με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών;
  3. Ποιος είναι ο χρόνος ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για νέες συνδέσεις σε κάθε νησί των Κυκλάδων;
  4. Ποιος είναι ο χρόνος ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ στους υπόλοιπους νομούς της χώρας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης