Την ανάγκη εφαρμογής της υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τη δυνατότητα επιμερισμού του χρόνου εργασίας στα Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππος Φόρτωμας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

 

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι  πολλά Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ιδίως των νησιωτικών περιοχών, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 64427/07.07.2022 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, οι εργαζόμενοι δύνανται, με αίτησή τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, να ζητήσουν τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους.

 

Ο κ. Φόρτωμας επέστησε την προσοχή του Υπουργού, καθώς, παρά την θερμή υποδοχή αυτής της Εγκυκλίου, μέχρι και σήμερα δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δηλώσουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τον επιμερισμό των ωρών εργασίας τους, με αποτέλεσμα να έχει  δημιουργηθεί σύγχιση στα Τουριστικά και Επισιτιστικά καταστήματα, ιδίως στις άκρως τουριστικές περιοχές, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

 

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής της διευκρινιστικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Επισιτισμού και του Τουρισμού να επιμερίσουν τις ώρες εργασίας τους. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει η ηγεσια του Υπουργείου να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα αμοιβής και ωρών εργασίας του προσωπικού των Επισιτιστικών και Τουριστικών καταστημάτων.