Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών των Κυκλάδων σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει». Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη γευστική αξία βρώσιμων ξενικών ειδών μέσα από μια γαστρονομική εκδήλωση από γνωστούς chef του νησιού.

Την πρώτη ημέρα στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού από ειδικούς επιστήμονες της iSea, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση σωστού και ασφαλούς χειρισμού του δηλητηριώδους λεονταρόψαρου, αλλά και των απαραίτητων χειρισμών σε περίπτωση ατυχήματος. Θα προηγηθεί παρουσίαση από μέλη της «Θηραϊκής Θάλασσας» για τις προτάσεις και τις κινήσεις του συλλόγου για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνης.

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου στις 11:30 θα ακολουθήσει η γαστρονομική εκδήλωση στο Aegagros Caldera Houses όπου οι διακεκριμένοι σεφ Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Πολυχρόνης Δαμαλάς θα ετοιμάσουν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

 

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να έρθετε να παρακολουθήσετε το διήμερο των εκδηλώσεων και να δοκιμάσετε από κοντά ξενικά είδη όπως γερμανούς ή λεονταρόψαρα και να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε με βιώσιμους τρόπους τις επιπτώσεις  των ξενικών ειδών, αλλά και να προστατεύσουμε παράλληλα τα μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα των Κυκλάδων.

 

Διοργανωτής των εκδηλώσεων είναι η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea, σε συνεργασία με τη «Θηραϊκή Θάλασσα» και την υποστήριξη της ομάδας Dive Ιn Αction. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας. Tο πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Cyclades Preservation Fund.

 

Εκ μέρους της iSea,

Νίκος Δούμπας

 

Πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, Δημητρης Καμπανός τηλ. 6946244317