Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που διαμορφώνονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανασυγκρότηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας, αποτέλεσαν το επίκεντρο της παρέμβασης του Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππου Φόρτωμας, ο οποίος μίλησε το απόγευμα της Τρίτης 5 Μαϊου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Το κυρίαρχο σημείο αναφοράς της ομιλίας του κ. Φόρτωμα, ήταν η τοποθέτησή του για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζήτημα το οποίο, ο ίδιος χαρακτήρισε, ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Όπως τόνισε ο Βουλευτής Κυκλάδων, η χωροθέτηση των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών πάρκων, είναι ένα θέμα εξαιρετικής κρισιμότητας, ιδίως σε περιοχές με ειδική γεωμορφολογία και απαιτήσεις προστασίας, όπως τα νησιά κάτω των 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε ότι ο νόμος θέτει τις βάσεις ώστε η χωροθέτηση των ΑΠΕ να γίνεται σύμφωνα με την φέρουσα ικανότητα ενός τόπου να γίνεται όπως θα ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ. Όμως το τι θα ορίζει το Ειδικό Χωροταξικό και οι Κανονισμοί που θα εκδοθούν είναι κρίσιμο, ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί στην πράξη ότι θα χωροθετούνται ΑΠΕ με μεγάλη προσοχή και με βάση την πραγματική φέρουσα ικανότητα των νησιών.
Υπογράμμισε δε, ότι, στη νησιωτική Ελλάδα ισχύουν ειδικές συνθήκες που απαιτούν προσεκτική εξέταση ώστε να καθορισθούν τα κριτήρια χωροθέτησης μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι, μέσω του υπό κατάρτιση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες των νησιών για να προστατευθούν:
α) ο κρίσιμος περιβαλλοντικός και οικιστικός πλούτος των μικρών νησιών
β) η παραγωγική τους οικονομία, που όλοι γνωρίζουμε ότι βασίζεται καίρια στον τουρισμό
Επίσης, επειδή επίκειται άμεσα η έκδοση του νέου αναθεωρημένου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, τίθεται ο προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις αδειών εγκατάστασης και παραγωγής ΑΠΕ, για τις οποίες, με τα δεδομένα του νέου χωροταξικού σχεδίου, ίσως τεθεί ζήτημα αναθεώρησης.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο κ. Φόρτωμας κατέθεσε σχετική τροπολογία (https://www.ffortomas.gr/tropologia-gia-tin-anastoli-adeioditisis-aiolikon-parkon/) με την οποία ζητά την αναστολή διαδικασιών αδειοδότησης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα νησιά μέχρι την εκπόνηση και έγκριση των επικαιροποιημένων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων των Δήμων που υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μιλώντας γενικότερα για το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε στις τρεις διαφορετικές εκφάνσεις που περιλαμβάνονται στα πεδία της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής οι οποίες είναι: α) η συγκρότηση πλαισίου για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, β) η δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας, της οποίας οι πόροι θα αξιοποιούνται με μέριμνα για την προστασία τους, γ) η θεσμοθέτηση μεθόδων και εργαλείων σύγχρονης διοίκησης με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών.
Ο κ. Φόρτωμας είπε ότι το νομοσχέδιο εισάγει τολμηρές ρυθμίσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για μια αειφόρα και βιώσιμη οικονομία, αλλά και προσκλήσεις σε καίριους τομείς, όπως: οι περιβαλλοντικοί όροι παραγωγικών δραστηριοτήτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση περιοχών, ο χαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, οι επιπλέον χρήσεις γης σε ειδικές περιοχές και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ευκαιρία για μία πραγματικά πράσινη οικονομία που θα απελευθερώνει δυνάμεις προστατεύοντας ταυτόχρονα τον περιβαλλοντικό μας πλούτο. Η Κυβέρνηση, ξέρει και μπορεί, να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή με επιτυχία», τόνισε στην κατακλείδα του ο Βουλευτής.