ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται για τη νησιωτική Ελλάδα, μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο, αναφέρθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο  Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Βουλευτής Κυκλάδων, το νομοσχέδιο προσδιορίζει συγκεκριμένες σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές και εργαλεία χρηματοδότησης για τη νησιωτική Ελλάδα, με τις ονομασίες «Πρόγραμμα Νέαρχος», «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα συντονίζει τις πολιτικές που συνδέονται με το θαλάσσιο χώρο.

Στην τοποθέτησή του για το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», ο κ. Φόρτωμας τόνισε ότι δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για την υλοποίηση άκρως αναγκαίων και απαραίτητων λιμενικών έργων στα νησιά, δικτύων υποδομών, διαχείρισης ενέργειας και θαλάσσιων ενδομεταφορών. Επιπρόσθετα, ο κ. Φόρτωμας ζήτησε την κάλυψη των δαπανών που θα απαιτηθούν για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, μέσα από πόρους του ίδιου προγράμματος.

Σχετικά με το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι θεσπίζεται για να στηρίξει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα σε όλο της το φάσμα με έμφαση στο μικρομεσαίο χώρο, ο οποίος αποτελεί νευραλγικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας.

Ο Βουλευτής τόνισε τη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων δραστηριοποίησης παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, όπως καρνάγια και ταρσανάδες, αρκετές εκ των οποίων λειτουργούν στις Κυκλάδες, στην Σύρο, στην Πάρο, στη Φολέγανδρο και στις Μικρές Κυκλάδες.   Τέλος, έκανε μνεία στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη δημιουργία της εφαρμογής του «e-ΝΑΥΛΟΣΥΜΦΩΝΟΥ», η οποία θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη σύναψη και έκδοση των συμβάσεων ναύλωσης.

«Με το παρόν νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται έμφαση στις νησιωτικές περιοχές  της Ελλάδας που προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, εισάγεται στην εθνική έννομη τάξη ο όρος της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» και επιτυγχάνεται και η αξιοποίησή της. Όλες αυτές οι δραστηριότητες που την αποτελούν, θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες, εναρμονισμένες με τις γενικότερες κατευθύνσεις της αναπτυξιακής μας πολιτικής», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας.