Στις 29 Μαρτίου 2022, ανοίγει η πλατφόρμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και 4 νησιωτικοί δήμοι του Νομού Κυκλάδων (Άνδρου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Σύρου, Μυκόνου).

Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ακόμα μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υλοποιείται. Χτίζουμε με σταθερά βήματα το νέο, σύγχρονο πρόσωπο του κοινωνικού κράτους. Μετά το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης της οικογένειας, η κυβέρνηση υλοποιεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δράση που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του θεσμού, αλλά και στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής κοινότητας. Δημιουργούμε τις συνθήκες επανένταξης στην αγορά εργασίας των μητέρων και των κηδεμόνων και δίνουμε ευκαιρίες εισοδήματος σε ανέργους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα εφαρμοστεί πιλοτικά, μεταξύ άλλων, και σε 4 νησιά του Νομού Κυκλάδων (Άνδρος, Νάξος, Σύρος και Μύκονος), με στόχο να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις σύγχρονες οικογένειες, αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες που χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής του εφαρμογής, θα υλοποιηθεί και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και στους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας».