Η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ και ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία ένα διήμερο ενημέρωσης για το Ηφαίστειο και το γεωλογικό πλούτο του νησιού μας.
Σε μία γεμάτη αίθουσα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 22/02/2019, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, η ετήσια ενημέρωση για το Ηφαίστειο από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΜΠΗΣ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλία του Καθηγητή και Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ κ. Κωνσταντίνου Παπαζάχου, με θέμα “Μελέτη της δομής του ηφαιστείου της Σαντορίνης με τη χρήση σεισμικών δεδομένων: Τι μας λένε για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστείου”. Παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα όσον αφορά τη συμπεριφορά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης. Επιπλέον παρουσιάστηκαν πρόδρομα αποτελέσματα του προγράμματος PROTEUS (τεχνητά σεισμικά δεδομένα) με το οποίο απεικονίζεται με μεγάλη ευκρίνεια η εσωτερική γεωφυσική δομή του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Σαντορίνης. Ο κ. Παπαζάχος ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για την εξέλιξη της μικρής σεισμικής ακολουθίας του προηγούμενου μήνα νότια της Σαντορίνης και η οποία είχε ένα μέγιστο σεισμό Μ=3.8.
Στη συνέχεια ο ηφαιστειολόγος Δρ, Γιώργης Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, με την ομιλία του με τίτλο “Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του νησιού”, παρουσίασε την εξέλιξη του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Σαντορίνης με όλες τις κύριες φάσεις των σημαντικών ηφαιστειακών εκρήξεων, στον γεωλογικό χρόνο, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού στον κόσμο γεωλογικού τουριστικού προορισμού.
Την μεθεπόμενη μέρα, Κυριακή 24/02/2019, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη «γεωλογική» ιστορία της Σαντορίνης, με ξεναγούς Καθηγητές του ΙΜΠΗΣ (κ. Βουγιουκαλάκη, κ. Παυλίδη και κ. Παναγιωτόπουλο). Παρά την κακοκαιρία, αρκετοί κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν στην εκδρομή με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά από ενημέρωση των συμμετεχόντων για αυτά που πρόκειται να παρατηρήσουν επισκεφτήκαμε, αρχικά, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου όπου έγινε μια εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των Ηφαιστείων, καθώς και τις συνθήκες καταστροφής του Αρχαίου Οικισμού του Ακρωτηρίου. Η δεύτερη στάση της περιήγησης ήταν στην περιοχή ¨αποθήκες¨ όπου παρατηρήθηκαν τα στρώματα της έκρηξης της Ύστερής Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.). Στη συνέχεια η περιήγηση μας κατευθύνθηκε στο βόρειο μέρος της Θήρας με μια στάση στο ¨στενό¨ τμήμα του νησιού επί του δρόμου προς την Οία. Στο σημείο αυτό κυριολεκτικά βρισκόμασταν πάνω στο μεγάλο ρήγμα που ενώνει την Αμοργό με τη Θήρα και ενημερωθήκαμε για την ιστορία του ηφαιστείου Κολούμπο. Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν όλες τις σύγχρονες απόψεις που εξηγούν τον περίπλοκο τρόπο δημιουργίας του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Σαντορίνης και να απαντήσουν στις εύστοχες ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Η Πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά αφενός τους επιστήμονες του Ι.Μ.Π.Η.Σ. κυρίους Γιώργη Βουγιουκαλάκη, Κωνσταντίνο Παπαζάχο, Σπύρο Παυλίδη και Δημήτρη Παναγιωτόπουλο για την ξεχωριστή ενημέρωση και ξενάγηση που προσέφεραν στους κατοίκους του νησιού μας, αφετέρου τους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος τόσο στην ενημέρωση της Παρασκευής όσο και στην περιήγηση!