Η προβληματική δημόσια περίθαλψη βασικά συνδέεται με κίνδυνο της υγείας των πολιτών.

Στο  νοσοκομείο  όμως της Σαντορίνης  λόγω εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών φαίνεται ότι κινδυνεύει και η υγεία αυτών των ίδιων των γιατρών.

Αυτό πιστοποιεί  η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο της Σαντορίνης όπου αναφέρει ότι πέντε γιατροί του νοσοκομείου, συγκεκριμένα ένας γυναικολόγος ,νευρολόγος, οδοντίατρος , αναισθησιολόγος και ένας ακτινολόγος  ασθένησαν κατά περιόδους και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του κέντρου με προβλήματα πού προέκυψαν όπως αναφέρει  η ανακοίνωση από υπερκόπωση λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους ειδικά κατά την  διάρκεια των εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι οι γιατροί υπέβαλαν αναφορά στον Εισαγγελέα Νάξου για την επικινδυνότητα των υπηρεσιών λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Η ψύχραιμη αντιμετώπιση των γεγονότων θα μπορούσε σαφώς να ενοχοποιήσει την υπερκόπωση σαν ένα εκτός των άλλων ισχυρό αιτιολογικό  παράγοντα νόσησης των συγκεκριμένων γιατρών.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης είναι σοβαρά υποστελεχωμένο.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 23 γιατρούς ενώ ξεκίνησε με την έναρξη της λειτουργίας  του (πριν 2,5 χρόνια )  με 35 λόγω

παραιτήσεων και έλλειψης ενδιαφέροντος διορισμού ιατρών στο νοσοκομείο αυτό.

Αυτό  είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η μονάδα τεχνητού νεφρού ,τα χειρουργεία να λειτουργούν μόνο για κάποια έκτακτα περιστατικά,να μην υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας,

η ΜΑΦ (Μονάδα αυξημένης φροντίδας) να λειτουργεί με ένα γιατρό και να μην υπάρχει οφθαλμίατρος και ψυχίατρος και

βέβαια να ευδοκιμούν οι κάθε είδους διακομιδές ασθενών  σε άλλα νοσοκομεία.

Έτσι οι εναπομείναντες γιατροί είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν σε υπερεντατική βάση και πολλές φορές να προσπαθούν εξουθενωμένοι από την πολύωρη και δύσκολη εργασία τους να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά πράγμα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και για τον άρρωστο και για τον γιατρό.

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου πρέπει να δοθούν ειδικά  μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς τα οποία θα καλύπτουν τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης (υψηλά ενοίκια κλπ ) και θα ικανοποιούν την εντατική και τόσο  υπεύθυνη εργασία τους.

Έτσι  θα πληρωθούν οι κενές θέσεις των μονάδων του Νοσοκομείου της Σαντορίνης η λειτουργία των οποίων  είναι απαραίτητη για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των μονίμων κατοίκων  της ως  και των μυριάδων επισκεπτών της και θα εξασφαλισθούν υγιεινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του.

Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός Καρδιολόγος  – Μέλος της ΚΠΕ και υποψήφιος Βουλευτής  Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής.