Τέσσερα χρόνια σχεδόν έχουν περάσει αφ΄ότου εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης με ειδικό καθεστώς λειτουργίας ως ανήκον στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) Λόγω της  ποιοτικήςκαι εντατικής δουλειάς των εργαζομένων του το νοσοκομείο Σαντορίνης παρά τα προβλήματα λειτουργίαςτουκατάφερε να έχει μεγάλη προσφορά στο χώρο της περίθαλψης των μόνιμων κατοίκων αλλά και πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών του νησιού. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό αντί να βελτιώνεται η λειτουργία του φαίνεται ότι φθίνει.

Υπάρχει μία σταδιακή  μείωση του προσωπικού του. Οι 130 εργαζόμενοι με τους οποίους άρχισε τις εργασίες του το νοσοκομείο έχουν περιορισθεί περίπου στους 70.

Οι μειώσεις των μισθών η δυσκολία ανεύρεσης στέγης της έκαναν εκτός των άλλων πολλούς εργαζόμενους ειδικά γιατρούς να αποχωρήσουν η να μην δεχτούν διορισμούς. Αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να μην λειτουργούν και άλλανα υπολειτουργούν.

Έτσι τμήματα όπως το ορθοπεδικό το οφθαλμολογικό δεν λειτουργούν ,το δε νεφρολογικό

λειτουργεί μόλις τον τελευταίο καιρό περιοδικά.

Πολύ δυσχερής είναι η  λειτουργία  του γυναικολογικού λόγω μεγάλης μείωσης του προσωπικού του,αλλά και του παιδιατρικού λόγω ουδέποτε κάλυψης   της δεύτερης θέσης του παιδιάτρου.

Με μειωμένηιατρική στελέχωση πορεύονται καιάλλα τμήματα όπως το χειρουργικό,το αναισθησιολογικό,το καρδιολογικό, τοοδοντιατρικό και το ακτινολογικό η λειτουργία των οποίων στηρίζεται  στην υψηλή εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού τους .

Μεγάλη είναι η ανάγκη του νοσηλευτικού προσωπικού.Ο τελευταίος μικρός αριθμός προσλήψεων επικουρικών νοσηλευτών δεν λύνει το πρόβλημα.

Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των ιατρών του ΕΣΥ και των ιατρών ΑΕΜΥ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να αποκατασταθεί.

Το στεγαστικό πρόβλημα παρά την όποια μείωση του εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους εργαζομένους και δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου .

Η άμεση στελέχωση του με υγειονομικό προσωπικό είναι αποκλειστική ανάγκη και θέμα επιβίωσης του νοσοκομείου.

Η ανεκτίμητη προσφορά του ιδρύματος Ρούλας και Ευάγγελου Νομικού στο νοσοκομείο της Σαντορίνης πρέπει να αξιοποιηθεί.

Οι ανάγκες περίθαλψης των μονίμων κατοίκων, των χιλιάδων επισκεπτών και η ειδική ανάγκη της πανδημίας του κορονοιού δεν περιμένουν.

Το Κίνημα Αλλαγής συνέχεια  του ΠΑΣΟΚ, του κινήματος που ίδρυσε το Εθνικό

Σύστημα Υγείαςέντονα ευαισθητοποιημένο σε θέματα πού αφορούν την υγεία κατέθεσε διά των  βουλευτών του Ανδρέα Πουλάκαι Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε συνεργασία μαζί μου ,επερώτηση στη Βουλή με θέμα:

Τα προβλήματα από τίς συνεχιζόμενες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σαντορίνης πρέπει να λυθούν και να λειτουργήσει πλήρως.

Η Κυβέρνηση η Περιφέρεια ο νέος Δήμαρχος και  ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου πρέπει να συνεργήσουν ώστε η Σαντορίνη ο πρώτος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης να έχει το νοσοκομείο που έχει ανάγκη καί της αξίζει.

*Γιάννης Βλασερός

Ιατρός Καρδιολόγος

τ.Δ/ντής Ιπποκράτειο Γ.Ν.Αθηνών

Αν.Γραμματέας Τομέας Υγείας

Κινήματος Αλλαγής.