Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία  ότι οι αθρόες αφίξεις τουριστών θα έχουν επιπτώσεις στις φυσικές πηγές και τη δόμηση των νησιών

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία ακόμη αυξημένη τουριστική χρονιά, με τους τουρίστες να έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις αναμένεται να φτάσουν φέτος στη χώρα μας 32 εκατ. τουρίστες.

Όπως γράφει ο Guardian, πρόκειται για μία εξαιρετική συγκυρία για τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και έχει δώσει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία, τον καιρό που ήταν στο προσκήνιο για τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές, μόλις δηλαδή τρία χρόνια πριν, απέφυγε στο παρά πέντε την έξοδο από το ευρώ. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της που την βοήθησε να κρατήσει τη χώρα μακριά από την καταστροφή.

Ωστόσο, είναι η Ελλάδα τόσο επιτυχημένη για το δικό της καλό; Οι αριθμοί των τουριστών έχουν αυξηθεί κατά δύο εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο την τελευταία τριετία, ενώ οι αφίξεις από την Κίνα έχουν διπλασιαστεί από το 2017. Όμως με τις προβλέψεις για αφίξεις ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα πραγματικά να τα βγάλει πέρα;

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος λέει: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αθρόες αφίξεις τουριστών», προσθέτοντας ότι φοβάται μία τέτοια προοπτική. «Δεν μπορεί να έχουμε μικρά νησιά με μικρές κοινότητες και να φιλοξενούν 1 εκατ. τουρίστες μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι προετοιμασμένη κατάλληλα και όλο αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εάν εστιάζουμε στα νούμερα και δεν επικτεντρωνόμαστε στη δημιουργία ενός περισσότερο βιώσιμου μοντέλου τουρισμού», προσθέτει.

Πάντως ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος είναι ανήσυχος. Πέρυσι, δύο εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στο κυκλαδίτικο νησί, αναγκάζοντας τον Ζώρζο να περιορίσει την αποβίβαση τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια καθημερινά στους 8.000 ανθρώπους.

Ένας αυξανόμενος αρισθμός τουριστών προέρχεται από την νεόπλουτη, ασιατική μεσαία τάξη, με πολλούς να επιλέγουν τη Σαντορίνη για να παντρευτούν ή για φόντο το διάσημο πορτοκαλί ουρανό της στο ηλιοβασίλεμα, τα άσπρα σπιτάκια και τον κρατήρα του ηφαιστείου που περιβάλλεται από θάλασσα.

Η αύξηση είναι τέτοια που οι τοπικοί αξιωματούχοι το θεωρουν περισσότερο ως κατάρα, παρά ως ευχή. Εκφράζουν φόβους ότι οι φυσικές πηγές και η δόμηση του νησιού έχουν σημάνει συναγερμό. Αν και το νησί έχει έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι καταγράφηκαν να διανεκτερεύουν πέρυσι, με τα επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος και νερού να εκτοξεύονται.

«Πρόκειται για μία ραγδαία αύξηση και για πάντα θα τρέχουμε να την προλάβουμε», αναφέρει ο Ζώρζος, επισημαίνοντας τα στοιχεία. «Έχουμε κατασκευάσει αναρίθμητες μονάδες αφαλάτωσης και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης στην Ελλάδα. Όμως σε διάστημα πέντε χρόνων, ανησυχώ ότι δεν θα είναι αρκετή».

Η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση της Ελλάδας ως πακγόσμιος προορισμός παίρνει τη «ρεβάνς» δημοφιλίας απο την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλους γείτονες, που έχουν πληγεί από την ανησυχία στο θέμα της ασφάλειας.

Λίγοι θεωρούν πάντως ο τομέας δεν είναι ευεργετικός. Τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες εργάζονται στον τουρισμό. Ως μηχανή της οκονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά 25% στο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο τουρισμός είναι ανάμεσα στα λίγα success stories της χώρας που έφτασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών, επίσης, είναι ένα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν κάνει αρκετά για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, έπειτα από δεκαετίες που ήταν προσηλωμένοι αποκλειστικά στις διακοπές του ήλιου και της παραλίας, η βιομηχανία έγινε πολυποίκιλη, με τις τουριστικές σεζόν να εκτείνονται, τόσο το χειμώνα, όσο και την άνοιξη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ