Την ΑΕΛ Λεμεσού θα αντιμετωπίσει στον πρώτο του αγώνα στην Ευρώπη ο ΑΟ ΘΗΡΑΣ.
Η κλήρωση για το Challenge Cup της σεζόν 18-19 πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Ποιά είναι η αντίπαλος του ΑΟ ΘΗΡΑΣ

Η ΑΕΛ είναι ιδρυτικό σωματείο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας.
Έτος ίδρυσης: 1976
Έδρα: Νίκος Σολομωνίδης, Λεμεσός

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΑΕΛ διατηρούσε ομάδα πετόσφαιρας αντρών πολύ πριν από την έναρξη των επίσημων πρωταθλημάτων και την δημιουργία της Ομοσπονδίας.
Το 1934 η ΑΕΛ κατέκτησε το Παγκύπριο  πρωτάθλημα πετοσφαίρισης ανδρών.
Ήταν ο πρώτος τίτλος του συλλόγου, και όπως αποδεικνύεται προφητικός αφού η πετόσφαιρα χάρισε στην ΑΕΛ συνολικά 58 τίτλους. Μέλη της ομάδας ήταν οι: Πιερίδης, Σαββίδης, Ηλία, Σολέας, Κόλλος, Φυλακτού και Ξιούτας.

Το 1976 ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας ΚΟΠΕ, της οποίας η ΑΕΛ είναι ιδρυτικό μέλος. Η ομάδα αντρών επανασυστάθηκε και λειτούργησε για μια δεκαετία περίπου με προπονητή το Στέφανο Παπαδούρη και αργότερα τον Παυλάκη Ευστρατίου.

Η ομάδα γυναικών, η ομάδα φαινόμενο, ξεκίνησε την αυτοκρατορία της ανεπίσημα το 1976.
Το 1977 γράφεται στο βιβλίο της ΑΕΛ με χρυσά γράμματα. Ηταν η χρονιά που κατακτήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα για το βόλεϊ γυναικών. Ηταν η πρώτη χάντρα μιάς ατέρμονης αλυσίδας επιτυχιών, που οδήγησε στην κατάκτηση 58 τίτλων – πρωταθλημάτων και κυπέλλων – σε διάστημα 35 χρόνων.

Η ιδέα της δημιουργίας της γυναικείας ομάδας πετοσφαίρισης της ΑΕΛ ανήκε στην πρωταθλήτρια τότε στίβου και γυμνάστρια Στέλλα Καλοπαίδη. Με τον γυμναστή  σύζυγο της Σταύρο Γρηγορίου σαν προπονητή, η ΑΕΛ άρχισε να πρωταγωνιστεί και να μεγαλουργεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια.
Την πρώτη ομάδα αποτέλεσαν οι παίκτριες: Στέλλα Καλοπαίδη, Γιαννούλλα Ιωάννου, Χρυστάλλα Πυργά, Ανθούλλα Σιακά, Κάτια Χριστοδουλίδου, Ελενα Αδάμου, Μάρθα Πλακίδου, Φυτούλλα Βασιλείου, Μάρω Ιωάννου,Μυροφόρα Ευστρατίου… Την επόμενη χρονιά 1977 ξεκίνησαν προπονήσεις  κι άλλες παίκτριες όπως η Ρούλα Κατσαμπή, Άννα Σωκράτους, Ζαννέτ Τζιωρτζή  οι οποίες συνέδεσαν το όνομα τους με την ιστορία της ομάδας αυτής για πολλά χρόνια.
Ο Σταύρος Γρηγορίου μετά από 3 πετυχημένα χρόνια σαν προπονητής της πετοσφαιρικής  ομάδας της ΑΕΛ, αποχωρεί κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, σπείροντας τον σπόρο και βάζοντας τα θεμέλια για να συνεχίσει η λαμπρή ιστορία αυτής της ομάδας.
Ο γυμναστής κος Ηλίας Μιχαηλίδης είναι ο επόμενος προπονητής  και συνεχίζει να κατακτά τον ένα τίτλο μετά τον άλλο, αναδεικνύοντας κι άλλες παίκτριες ηγέτες όπως οι:  Αλεξία Ροτσίδου, Χρυστάλλα Καραγιάννη, Νατάσα Πατάτσου, Σώτια Παπακυριακού και πολλές άλλες οι οποίες συνέδεσαν το όνομα τους με την ιστορία της ΑΕΛ.  Είναι ενδεικτικό να ειπωθεί ότι για σχεδόν 2 και πλέον δεκαετίες, ο κορμός της Εθνικής μας ομάδας αποτελούνταν από παίκτριες της ΑΕΛ. Ο Ηλίας Μιχαηλίδης κερδίζει με την ΑΕΛ 13 πρωταθλήματα και κύπελλα και αποχωρεί απόλυτα πετυχημένος το 1992.
Το 1992 αναλαμβάνει σαν προπονήτρια ηγυμνάστρια και παίκτρια τότε, Ρούλα Κατσαμπή. Έχει διπλό ρόλο παίκτριας – προπονήτριας μέχρι το 1997, ενώ συνεχίζει μετά μόνο σαν προπονήτρια. Η ομάδα της ΑΕΛ συνέχισε τηνεξαιρετική της πορεία κατακτώντας πρωταθλήματα , κύπελλα, σούπερ καπ. Η Ρούλα Κατσαμπή αποχωρεί από το πόστο της προπονήτριας το 2008 έχοντας κατακτήσει με την ομάδα της ΑΕΛ 12 πρωταθλήματα, 15 κύπελλα.
Το 2008 την θέση της προπονήτριας αναλαμβάνει η Τζάνετ τζωρτζή η  οποία μέχρι τότε ήταν προπονήτρια των κορασίδων της ΑΕΛ και βοηθός προπονήτρια της Εθνικής μας ομάδας. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα.
Το 2010 αναλαμβάνει προπονητής ο Αντώνης Κωνσταντίνου και κατακτά το κύπελλο.
Το 2011 και μέχρι σήμερα, παίρνει τα ηνία σαν προπονήτρια μια άλλη παίκτρια – προπονήτρια, η Τσεζάρα Ρουξαντόιου η οποία την περυσινή χρονιά, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Εκτός από την γυναικεία ομάδα, η ΑΕΛ πρωταγωνίστησε και κατέκτησε πολλά πρωταθλήματα σε όλες τις αναπτυξιακές κατηγορίες: νεανίδων, κορασίδων, παγκορασίδων – με προπονήτριες στις Νεάνιδες τις: Αλεξία Ροτσίδου μέχρι το 1999 και Σώτια Παπακυριακού μέχρι φέτος, στις Κορασίδες τις: Ζιαννέτ Τζιωρτζή-Σωκράτους μέχρι το 2008 και Χρυστάλλα Καραγιάννη Κορασίδες – Παγκορασίδες μέχρι φέτος.

Η ΑΕΛ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 100 ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΚΑΤ’ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 116. ΤΑ 58 ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟ ΒΟΛΕΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΕΛ.