Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεταιΗ απάντηση μας στην “τοπική” ΕΛΛΕΤ
Προστατεύουμε την Καλντέρα γιατί είναι η δική μας “Ακρόπολη”
> Ενώ η Σαντορίνη βιώνει την πλέον επιτυχημένη τουριστική περίοδο και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος νησιωτικός τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητα της, προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ με την οποία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή πρόθεση καταστροφής της Καλντέρας .
> Παρερμηνεύοντας τα όσα ανέφερα, στα πλαίσια πρόσφατης συνέντευξης μου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης, με εμφανίζουν να υποστηρίζω την άρση της απαγόρευσης της δόμησης στην εκτός σχεδίου Ζώνη 1, σε όλο το μήκος της Καλντέρας.
> Η αλήθεια είναι ότι ούτε υποστηρίζα, ούτε προωθώ σχέδιο αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος ως προς τη δόμηση της Ζώνης 1 στην Καλντέρα.
> Η αναφορά μου είχε ως αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα πρόβλεψης επιπλέον χρήσεων, για τα ήδη υφιστάμενα κτίρια εντός της συγκεκριμένης περιοχής και όχι την δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων.
Άλλωστε, η μέχρι σήμερα πολιτική μας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της Σαντορίνης δεν δικαιολογεί την απόδοση μιας τέτοιας μομφής σε βάρος μας. Υπενθυμίζω ότι ήμουν ο Δήμαρχος και η παρούσα Δημοτική Αρχή που θέσαμε ως προτεραιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης, την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού .
> ●που ζήτησαμε τη δραστική παρέμβαση της πολιτείας για την πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης
> ● που συνεναισαμε στην αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουριστικά κτίρια στην εκτός σχεδίου περιοχή, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης
> ● που συνεργαζόμαστε με τους πλέον ειδικούς επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα, επί όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού και την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης
> Είμαι εγώ και η παρούσα Δημοτική Αρχή ,που σε αντίθεση με την ολιγωρία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου ,προώθησαμε ταχύτατα την ωρίμανση και εξασφάλισαμε έγκαιρα τη χρηματοδότηση των έργων της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
> Η παρούσα Δημοτική Αρχή υλοποιεί δράσεις που διασφαλίζουν την κλιματική ουδετερότητα.
> Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από τον “πληθωρισμό” των λόγων και τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις των προηγούμενων, πέρασε σε έργα και δράσεις ουσίας με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας προώθησε φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη της Καλντέρας στα πρώτα 100 παγκόσμια μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO.
Παρ όλα αυτά η τοπική ΕΛΛΕΤ επιδεικνύει συστηματικά μία διάθεση μηδενισμού και απαξίωσης του έργου της Δημοτικής Αρχής που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης.
> Γίνεται φανερό πλέον σε όλους ότι η τοπική ΕΛΛΕΤ, αντί να λειτουργεί με αντικειμενικότητα και αμεροληψία ,προσηλωμένη στους σκοπούς και τους στόχους της Εταιρείας, εμπλέκεται απροκάλυπτα στη διελκυστίνδα των τοπικών αντιπαραθέσεων υπέρ του κ. Ν.Ζώρζου και της παράταξής του.
> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά της τοπικής ΕΛΛΕΤ δεν έχει την κάλυψη της ΕΛΛΕΤ συνολικά.
> Κάτι τέτοιο άλλωστε θα αποτελούσε προσβολή στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της Κώστα Καρρά με τον οποίο είχαμε ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία και θα έπληττε το κύρος και την σημαντική προσφορά της ΕΛΛΕΤ.
> Θέλουμε, με αφορμή την ανακοίνωση τους, να τονίσουμε προς τους κήνσορες της τοπικής ΕΛΛΕΤ, ότι δεν είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της επιστημονικής γνώσης, ούτε διαθέτουν το “μονοπώλιο” της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Θέλουμε τέλος να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι Σαντορινοί δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες.
> Εχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προστατεύσουμε ενωμένοι το νησί μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές.
Η ανάρτηση της ΕΛΛΕΤ η οποία και προκάλεσε την παρέμβαση του Δήμαρχου Θήρας:
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "H καλντέρα είναι πηγή πλούτου και ευημερίας απλά επειδή υπάρχει. Οφείλουμε να την προστατεύσουμε."
Κατά την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα μετέχει στη διαβούλευση με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για το νησί.
Η Σαντορίνη όλοι ξέρουν και αναγνωρίζουν ότι έχει επείγοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας.
Η Πολιτεία και ο Δήμος δεν έχουν κάνει όσα οφείλουν για να ελέγξουν την τυπικά νόμιμη δραστηριότητα, ενώ κλείνουν τα μάτια σε εξόφθαλμα παράνομες δραστηριότητες. Οι τελευταίες επιβαρύνουν με αδιαφάνεια και ανισότητα τις υποδομές, που έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να απασχολούν τον Δήμο.
Αντί αυτού στην τελευταία συνέντευξη του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Σιγάλας τοποθετήθηκε υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος απαγόρευσης δόμησης κατά μήκος της καλντέρας ( περιοχή Ι – εκτός σχεδίου που θεσπίστηκε με το ΠΔ 144/2012).
Όμως η πιθανότητα να επιτραπεί η δόμηση από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, δηλαδή από την Οία έως το Ακρωτήρι σε όλο το μήκος της καλντέρας φαντάζει τρομακτική. Είναι μια τοποθέτηση αντιεπιστημονική γιατί είναι επικίνδυνη για το άμεσο μέλλον του νησιού.
Πέρα από την πρόσθετη οικιστική επιβάρυνση που θα επιφέρει στο νησί, θα υποσκάψει έως εξαφάνισης το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σαντορίνης, φέρνοντας ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή στο μοναδικό γεωμορφολογικό της τοπίο. Τον λόγο δηλαδή που φέρνει πλούτο και ευημερία.
Μέχρι σήμερα στην περιοχή Ι στην εκτός σχεδίου περιοχή απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα πλην της καλλιέργειας αγρών με σκοπό τη διαφύλαξη της μορφολογίας του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Να σημειώσουμε ότι ήδη από το ΠΔ144/2012 έχει προβλεφθεί και επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση:
• Τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας.
• Οι λιμενικές εγκαταστάσεις στις θέσεις Αθηνιό, Γυαλός Φηρά, Αρμένι, Κόρφος, Ρίβα και Θηρασιά.
• Τα απολύτως αναγκαία έργα για βελτίωση των ήδη λειτουργουσών λιμενικών εγκαταστάσεων.
• Οι επισκευές των υπαρχόντων λιθόστρωτων μονοπατιών και δρόμων.
• Η ανακατασκευή, επισκευή και διατήρηση των νόμιμων υφισταμένων κτισμάτων και θόλων, χωρίς επέκταση.
• Οι εργασίες μικρής κλίμακας σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.
• Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος τελεφερίκ καθώς και η κατασκευή νέου, μετά από εκπόνηση ειδικών μελετών, για την εξυπηρέτηση των οικισμών της Καλντέρας.
• Η βελτίωση του δρόμου από και προς το λιμάνι του Αθηνιού.
Η Καλντέρα είναι πηγή πλούτου και ευημερίας απλά επειδή υπάρχει.
Οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε.
Οφείλουμε να μεριμνήσουμε να παραμείνει αδόμητη και να παραδοθεί στα παιδιά μας.