Εκπρόσωποι ΜΚΟ και ομάδων πολιτών από τους έξι μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου (Ρόδος, Βενετία, Κέρκυρα, Ντουμπρόβνικ, Σαντορίνη και Πάφος) συναντήθηκαν στη Βενετία στις 13 Απριλίου 2018 για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της αυξανόμενης τουριστικής ανάπτυξης στις πόλεις τους, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εκ μέρους της Ρόδου, αντιπροσωπεία της RICHeS αποτελούμενη από το Χρίστο Ν. Μαλιαράκη και τη Χάννι Παλιού συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του  υψηλού κύρους Ιδρύματος Ateneo Veneto, της Ακαδημίας της Βενετίας για τις Τέχνες, την Επιστήμη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό.

Ο κ. Μαλιαράκης πραγματοποίησε ομιλία στη συνέλευση περίπου εκατό συμμετεχόντων, με την παρουσία δημοσιογράφων από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η δημόσια συνέλευση ήταν συνέχεια προηγούμενης συνάντησης όπου οι έξι οργανισμοί διατύπωσαν τον άξονα δράσης και συνεργασίας τους. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί συμφώνησαν για την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκπροσωπήσουν ένα κοινό κίνημα, δίνοντας στους πολίτες βήμα και καθιστώντας τους ενεργό παράγοντα στη διαδικασία τουριστικής ανάπτυξης. Η σύσκεψη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη και προβλέπεται να ακολουθήσει, αργότερα μέσα στο χρόνο, μια δεύτερη όπου η συνεργασία αυτή θα επισημοποιηθεί.

Οι άξονες και οι στόχοι αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη διατυπωθεί και περιλαμβάνουν κοινή δέσμευση για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οργανισμοί θα σχεδιάσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, δικτύωσης,  ανάπτυξης και ανταλλαγής καλών πρακτικών και θα υποστηρίξουν την προαγωγή και εφαρμογή καλύτερων πολιτικών.

Τελικός στόχος είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους επισκέπτες.

Το δίκτυο των οργανισμών, που προς το παρόν είναι ανεπίσημο, αποτελείται από τις έξι πόλεις που αναφέρθηκαν και αντιπροσωπεύονται από έξι διαφορετικούς οργανισμούς, και θα είναι ανοικτό για περαιτέρω ένταξη νέων μελών στο μέλλον.

Πηγή : http://www.rodiaki.gr