Στη Θήρα και στην Αίθουσα του Δημοτικού  Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ), σήμερα την   16-07-2018, ημέρα της εβδομάδος  Δευτέρα και ώρα  16:00’, συνήλθαν  σε δημόσια  συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου   του Δήμου Θήρας, κατόπιν  τηλεφωνικής προσκλήσεως του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  για ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 67  παρ.5  του Δ.Κ.Κ. (Ν.3852/2010) στους Συμβούλους.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου είκοσι επτά (27)  μελών βρέθηκαν δέκα- εννέα  (19), ήτοι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1.
ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
2.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1.
ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
3.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2.
ΓΡΑΒΑΝΗ ΟΛΓΑ
4.
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ
3.
ΔΡΟΣΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
5.
ΧΛΩΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
4.
ΔΑΚΟΡΩΝΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
6.
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
5.
ΧΑΛΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
7.
ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ
6.
ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
8.
ΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7.
ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
9.
ΚΑΦΙΕΡΗΣ ΜΗΝΑΣ
8.
ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
10.
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
11.
ΤΖΟΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
12.
ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
(Αν και νόμιμα εκλήθησαν)
13.
ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
14.
ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
15.
ΜΑΪΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
16.
ΚΙΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ
17.
ΧΑΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
18.
ΑΡΓΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
19.
ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος Αναστάσιος-Νικόλαος.

Επίσης παραβρέθηκε   η  Πελεκάνου Μαρία, υπάλληλος του Δήμου  Θήρας για την τήρηση των πρακτικών .
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. προσήλθαν οι κάτωθι  Δημοτικοί Σύμβουλοι:
 1. Δρόσος Μάρκος .

Ο Πρόεδρος αφού κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως  του Δ. Σ. το λόγο έδωσε στον    κ. Δήμαρχο,  ο οποίος  ζήτησε να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος    (άρθρο 67 παρ.7  Ν.3852/2010) το θέμα:  «ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ».
Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος εξέθεσε  το γεγονός της βιαιοπραγίας του πολεοδόμου Θήρας ως εξής :
« Γύρω στις 10.30 το πρωί δύο (2) άγνωστοι, εύσωμοι άντρες  εισήλθαν στην Υπηρεσία Δόμησης Θήρας (ΥΔΟΜ) αναζητώντας τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και ρωτώντας «Ποιος είναι ο Παπαδόπουλος». Όταν ο προϊστάμενος απάντησε καταφατικά τον ακινητοποίησαν και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν βίαια, απαιτώντας να επαναλάβει τρεις φορές ότι δεν θα  ξανασχοληθεί με την οικοδομική άδεια συγκεκριμένου επιχειρηματία. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας τον χώρο της υπηρεσίας άνω κάτω.

Αμέσως ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή η οποία μετέβη στην ΥΔΟΜ και διακόμισε τον τραυματισμένο υπάλληλο στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας όπου και του έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Παράλληλα κλήθηκε και η Αστυνομία, αλλά όταν μετέβη στον χώρο οι δράστες είχαν εξαφανιστεί.

Ο Δήμος Θήρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι σκοτεινά συμφέροντα δεν πρόκειται να τον εκτρέψουν από την προσπάθεια που κάνει για να επικρατεί η έννομη τάξη στο νησί μας.
Καλεί την Πολιτεία, για μία ακόμη φορά, να στελεχώσει τις δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες οι οποίες είναι δραματικά υποστελεχωμένες. Αίτημα που έχει επανειλημμένως γνωστοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία».

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι :

 1. Δεν πρέπει να απειλούνται αιρετοί και δημόσιοι λειτουργοί.
 2. Να καταδικάσουμε τέτοιου είδους βιαιοπραγίες.
 3. Να καταδικάσουμε αυτούς που μεθοδεύουν τέτοιες καταστάσεις.
 4. Να στηρίξουμε τον υπάλληλο της Πολεοδομίας Θήρας.
 5. Να ζητήσουμε τη στελέχωση του Δήμου Θήρας.
 6. Να μεταβούμε όλοι μαζί στα αρμόδια Υπουργεία για τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου μας.
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. το λόγο έδωσε :
 • Στον κ.  Σιγάλα Αντώνιο , ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία) : «Το φαινόμενο είναι παλιό. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια φαινόμενα. Το κράτος πρέπει να επιμεληθεί ενδελεχώς. Ο Δήμος Θήρας πρέπει να αντιδράσει έντονα. Παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη στελέχωση της Πολεοδομίας και των Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας. Να μην μείνουμε μόνο στις καταγγελίες, αλλά και στη λήψη μέτρων και πίεσης της Πολιτείας…

…Αποτυπώθηκε η πραγματική εικόνα. Η μη ύπαρξη υποδομών στο νησί από πλευράς του Δήμου επιφέρει τα σημερινά αποτελέσματα και βιαιοπραγίες…»

-Στον κ. Χάλαρη Γεώργιο, ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας είναι πηγή αυθαιρεσίας . Το φαινόμενο είναι παλιό. Ήδη εμείς οι παλιοί αυτοδιοικητικοί

θυμόμαστε και από το παρελθόν τέτοια γεγονότα. Οφείλουμε εμείς οι Σαντορινιοί να προστατέψουμε τον τόπο μας. Θέλει να έχουμε ήθος και σεβασμό στον τόπο μας…»

-Στην κ.Αργυρού Μαρία , η οποίοα μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Το φαινόμενο είναι παλιό. Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός. Πιστεύουμε  ότι πρέπει να φροντίσουμε: 1) Για την ακεραιότητα της ζωής των υπαλλήλων. 2) Άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Να φανεί η ανυπαρξία στο θέμα αυτό της Πολιτείας. 3) Άπλετο φως στην υπόθεση…»

-Στον κ. Καφούρο Μάρκο, ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Επαγγελματίες στο όνομα του κέρδους παρανομούν και βιαιοπραγούν σε βάρος πολιτών. Υπάρχει ανομία γι΄αυτό υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Η διαμαρτυρία πρέπει να είναι συμπαγής. Η Πολιτεία να ενεργήσει άμεσα…».

-Στον κ.  Δαρζέντα Χαράλαμπο, ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Νιώθω  υπερήφανος που είμαι γνήσιος Σαντορινιός. Θέλω να αγωνιστώ για μια γνήσια Σαντορίνη  με το ήθος που είχε. Καταδικάζουμε το γεγονός…»

-Στην κ.  Κίτσου Σοφία, η οποίοα μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Καταδικάζουμε  τη βία από όπου και αν προέρχεται. Ήδη η απόφασή μας ανακοινώθηκε από Τηλεοπτικό Σταθμό. Προς τι λοιπόν ο σκοπός της σημερινής συνεδρίασης; Δεν πρέπει να κλείνουμε Υπηρεσίες με τέτοια  φαινόμενα. Να πούμε ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης  τέτοιων φαινόμενων…»

-Στον κ.  Κυριαζή   Γεώργιο, ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): « Η Πολεοδομία έκλεισε για τους εξής λόγους : 1) Ο Υπάλληλος είναι ήδη σε αναρρωτική άδεια. 2) Ο Εξοπλισμός (φωτοτυπικό μηχάνημα- υπολογιστές κλπ ) είναι σε αχρηστία. Πρέπει να καταδικάσουμε το γεγονός…».

-Στον κ.  Σιγάλα Επιφάνιο , ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Καταδικάζουμε το γεγονός. Έπρεπε ήδη να είχαμε πατάξει την αυθαιρεσία και τη βία. Πολλοί πολίτες αναφέρονται σε αυθαιρεσίες που δυστυχώς είναι παλιές.  Δεν αιτούμε αλλά απαιτούμε από την Πολιτεία…»

 • Στον κ.  Αργυρό Ιωάννη , ο οποίος μεταξύ των άλλων για το προαναφερόμενο θέμα ανέφερε (πρωτολογία και δευτερολογία): «Καταδικάζουμε το γεγονός και ευχόμαστε καλή ανάρρωση στον υπάλληλο. Αναρωτιέμαι αν είναι βιαιοπραγία ή είναι κοινωνική αγανάκτηση που ψάχνει να βρει αδιέξοδο. Κάναμε λάθη, ευθυνόμαστε όλοι  και το πληρώνουμε…»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας, κ. Γλέζος Παναγιώτης, ο οποίος εξέφρασε απερίφραστα την βιαιοπραγία κατά του υπαλλήλου της Πολεοδομίας Θήρας.Κατόπιν ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη  του  την εισήγηση του   κ. Δημάρχου καθώς και τις διατάξεις του Ν.3852/2010,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ

Α.   Εγκρίνει όπως συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το προαναφερόμενο θέμα.
Β.  Εκφράζει έντονη διαμαρτυρία  για την βιαιοπραγία που έγινε σε βάρος του υπαλλήλου της Πολεοδομίας Θήρας  εκδίδοντας το παρακάτω ψήφισμα :

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1.  Καταδικάζουμε απερίφραστα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, τη βιαιοπραγία κατά του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Θήρας κ. Ελευθερίου Παπαδόπουλου.
2.   Συμπαραστεκόμεθα σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Θήρας.
3.    Απαιτούμε τη διελεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ταχύτατα.
4.   Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας και των Κρατικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα εντός (5) ημερών από τη λήψη της παρούσας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
5.     Ζητούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, διυπουργική συνάντηση των συναρμοδίων Υπουργίων ( Υπουργείο Εσωτερικών- ΥΠΕΝ- Δημόσιας Τάξης-Τουρισμού-Οικονομικών) σε συνάντηση εντός (5) ημερών με το κ. Δήμαρχο Θήρας και τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Θήρας και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν  τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω :

 • Να παραδώσουμε τα κλειδιά όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας.
 • Να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.
ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4.
ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
5.
ΧΛΩΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
6.
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
7.
ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ
8.
ΚΑΦΙΕΡΗΣ ΜΗΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤ. ΝΟΜΙΚΟΣ
9.
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
10.
ΤΖΟΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
11.
ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
12.
ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
13.
ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
14.
ΜΑΪΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
15.
ΔΡΟΣΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
16.
ΚΙΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ
17.
ΧΑΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
18.
ΑΡΓΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
19.
ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                                              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤ. ΝΟΜΙΚΟΣ                                                     ΜΑΡΙΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ