Η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, η κινεζική, μπορεί να γίνει μία από τις πιο σημαντικές και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινέζου υπουργούν εξωτερικών, Wang Yi, η Ελλάδα μπορεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να προσελκύει 1,5 εκατ. κινέζους τουρίστες, πολλαπλάσιους σε σχέση με πέρυσι.

Το 2017, ήρθαν στη χώρα μας 170.000 κινέζοι, και για φέτος καταγράφεται σημαντικά αυξημένη ζήτηση.

Στο α’ 2μηνο του 2018, οι τουριστικές visa για Ελλάδα που εκδόθηκαν στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση 53,5%. Το γραφείο ΕΟΤ της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση 30-40% στην υπογραφή συμβολαίων από τ. γραφεία και τουρ οπερέιτορ της Κίνας.

Eπιπλέον, οι αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα, η Air China που πετούσε προς Αθήνα μέσω Μονάχου, ξεκίνησε από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 απευθείας πτήσεις. Επίσης, προσφέρονται πολλές προγραμματισμένες πτήσεις από 30 πόλεις της Κίνας προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Η κινεζική COSCO που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά επιδιώκει να γίνει η γέφυρα που θα συνδέει τους κινέζους τουρίστες με την Ελλάδα, προκειμένου να απολαμβάνουν διακοπές κρουαζιέρας, μετά και τη συμφωνία με την China Eastern Airlines η οποία θα προσφέρει πτήσεις τσάρτερ για να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των 2 χωρών.

Σύμφωνα με την εθνική τουριστική αρχή της Κίνας, οι κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν το 2017 130 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό και δαπάνησαν 115,29 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι δαπάνες τους σε ταξίδια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 163 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2024.

Τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης αφορούν 120 εκατ. κινέζους που διαθέτουν διαβατήριο, δηλαδή το 9% του πληθυσμού της Κίνας έναντι 36% των Αμερικανών με διαβατήριο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ελκυστικά στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα στην προσέλκυση κινέζων τουριστών είναι: η ιστορία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι πολιστικές γνώσεις, η ξεκούραση, η απόδραση από τη ρουτίνα, το πρεστίζ, το γαλάζιο χρώμα των Κυκλάδων, η ποιότητα υπηρεσιών στα ξενοδοχεία και το ελληνικό φαγητό και η καλή οργάνωση εκδηλώσεων.

Στην εκδήλωση Customized Travel Summit που διεξήχθη στη Βουδαπέστη τον Απρίλιο, που αποτελεί τη σύνοδο κορυφής της Ctrip, παρουσιάσθηκε έρευνα της Ctrip και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξερχόμενου Τουρισμού της Κίνας, για τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα εξατομικευμένα ταξίδια είναι η νέα μορφή εξερχόμενου τουρισμού στην οποία διατίθενται να ξοδέψουν περισσότερα οι κινέζοι, αναζητώντας μοναδικές τοπικές εμπειρίες με έμφαση σε εξατομικευμένες εκδρομές.

Πηγή:  http://www.tornosnews.gr