Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στο επ’ ονόματί της Σιναϊτικό Μετόχι στο Εμπορείο της Σαντορίνης. Πλήθος πιστών προσήλθαν τόσο κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία για να συμπροσευχηθούν και να λάβουν τη χάρη της. Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών ετίθετο για προσκύνηση τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της.
Το Σιναϊτικό Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης ευρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα του Εμπορείου, στο λαγκάδι κάτω από το Μέσα Βουνό. Ανοικοδομήθηκε κατά τον 15ο αιώνα από τους Σιναΐτες Πατέρες οι οποίοι εγκαταβίωναν σε αυτό έως και το έτος 1714. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μοναστηριακό συγκρότημα της Σαντορίνης το οποίο, κατά τον Δανιήλ Δεναξά απετέλεσε την αφορμή έτσι ώστε πολύ αργότερα να οικοδομηθούν οι Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου στο Σκάρο του Ημεροβιγλίου το 1585 και του Προφήτη Ηλία στα 1711.
Το Σιναϊτικό Μετόχι επλήγη κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών στη Σαντορίνη, εξ’ ου και τα ιερά λείψανα των μαρτύρων τα οποία ευρέθησαν κατά τις εκ βάθρων ανακαινιστικές εργασίες του έτους 2018, εξετάστηκαν από ειδική ανθρωπολόγο και χρονολογήθηκαν.
Κατά τις εργασίες αυτές της ολοσχερούς ανακαινίσεως διαμορφώθηκε στον αύλειο χώρο του Μετοχίου το Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Βάτου.
Έναντι του συγκροτήματος του Μετοχίου ευρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής (16ος αι.), εντός του οποίου ευρέθη ο τάφος (αρκοσόλιο) με τα ιερά λείψανα του νεοφανούς Οσίου Προσδοκίου, ο οποίος, βάσει της χρονολόγησης των λειψάνων του εκοιμήθη κατά το έτος 1800, σε ηλικία 65-70 ετών έχοντας ζήσει ασκητικά όπως τα ανθρωπολογικά δεδομένα έδειξαν.
Το Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί ένα εκ των ενεργών εν Ελλάδι Σιναϊτικών Μετοχίων, κόσμημα για το Εμπορείο και απόδειξη της ενεργούς παρουσίας του Σινά στη Σαντορίνη.