Απρίλιος  2007 : το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND της εταιρείας LOUIS CRUISES βυθίζεται στην καλντέρα της Σαντορίνης κάτω από αδιευκρίνιστες – μέχρι σήμερα – συνθήκες

Απρίλιος  2021 : Το κουφάρι του ναυαγίου SEA DIAMOND βρίσκεται ακόμα ως ωρολογιακή βόμβα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Και η εταιρία έχοντας εισπράξει τις ασφάλειες, το νησί με τα νέα της κρουαζιερόπλοια.

Αυτά τα 14 χρόνια που έχουν περάσει από εκείνο το πρωί, ακούσαμε και είδαμε πολλά.

Αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν την εταιρεία ένοχη και επέβαλαν πρόστιμα και αποζημιώσεις. Η εταιρεία δεν πλήρωσε ούτε ένα πρόστιμο.

Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το ναυάγιο μολύνει την καλντέρα και επιβαρύνει το ιδιαίτερο περιβάλλον της. Ο σημερινός πρωθυπουργός κήρυξε το άνοιγμα του τουρισμού ακριβώς πάνω από το σημείο του ναυαγίου, πάνω από το κουφάρι του Sea Diamond.

Τεχνικές μελέτες έδειξαν ότι η ανέλκυση του ναυαγίου είναι εφικτή. Η κυβέρνηση ακύρωσε το διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίησή της με αστεία αιτιολόγηση.

Εκατοντάδες υποσχέσεις, μισές αλήθειες, λέξεις παρηγοριάς και παραπλάνησης ειπώθηκαν από υπεύθυνους αρμοδίους όλα αυτά τα χρόνια.

Ξεκάθαρος εμπαιγμός όχι μόνο στο σαντορινιό αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις με το στόμα του κάθε φορά Υπουργού Ναυτιλίας υπόσχονται ανέλκυση του ναυαγίου.

Και εύχονται να το ξεχάσουμε.

Οι Σαντορινιοί δεν ξεχνάμε. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνητικής αδιαφορίας και της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφοπλιστικής εταιρείας.

 

Σαντορίνη

5/4/2021

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη


Ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα με νοσοκομεία που λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει αποδειχθεί περίτρανα, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη του λαού για υγεία.

Είναι απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση της διοίκησης της ΑΕΜΥ ΑΕ να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας δύο επικουρικών διοικητικών εργαζόμενων στο ήδη υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας Εν μέσω πανδημίας και ένα βήμα πριν το άνοιγμα του τουρισμού, σε μια περίοδο που απαιτείται η ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας !

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του ΓΝΘ και στον αγώνα τους για την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων τους. Καλούμε την διοίκηση της ΑΕΜΥ ΑΕ να ανανεώσει άμεσα τις συμβάσεις όλων των επικουρικών εργαζομένων, όπως άλλωστε προβλέπεται και σε σχετική ρύθμιση περί παράτασης των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού έως την 31/10/2021 στα πλαίσια λήψης μέτρων κατά της πανδημίας. Επιπλέον, να στελεχώσει το ΓΝΘ με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και να μετατρέψει όλους τους επικουρικούς εργαζόμενους σε μόνιμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε το θηραϊκό λαό να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στο νοσοκομείο και μαζί τους να διεκδικήσει τις υπηρεσίες υγείας που του αξίζουν.

5/4/2021

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη