Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η σύσταση της Δημοτικής επιτροπής Ισότητας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας στάθηκε αρνητικά στη σύσταση αυτής της επιτροπής για τους παρακάτω λόγους , τους οποίους εξέθεσε η επικεφαλής κ. Μαρία Αργυρού.

Η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι ένας ακόμη φορέας για την εφαρμογή όλων των ευρωπαϊκών αντιλαϊκών  πολιτικών, που με το πρόσχημα του αγώνα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων , στην πράξη τα καταστρατηγούν.

Δεν είναι λίγα τα θετικά μέτρα που έχουν μείνει στα χαρτιά όπως η προστασία της εγκύου από απόλυση, ενώ άλλα έχουν καταργηθεί στο όνομα της ισότητας των φύλων ή τη λεγόμενης μη διάκρισης, όπως η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ισότητα όπως προβάλλεται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν σημαίνει βελτίωση των συνθηκών  ζωής και εργασίας των γυναικών. Αντίθετα αποτελεί τον δήθεν προοδευτικό μανδύα  για να κρυφτεί η αντιλαϊκή  πολιτική που εφαρμόζουν, όπως συνέβη με την εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, που δεν σημαίνει αύξηση των μισθών των γυναικών, αλλά μείωση προς τα κάτω των μισθών και των δύο φύλων.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι οι  ευέλικτες εργασιακές σχέσεις για άνδρες και γυναίκες. Είναι ψέμα ότι πάνω από το 60% των γυναικών εργάζονται με μερική απασχόληση και πολλές γυναίκες δεν συμπληρώνουν ούτε τα απαραίτητα 200 ένσημα για το επίδομα μητρότητας?

Ή ξεχνάμε το γεγονός ότι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στα σχολεία και οι εργαζόμενες με σύμβαση στερούνται αδειών μητρότητας και άλλα δικαιώματα?

Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες, ζητούν από τις γυναίκες  εργαζόμενες να αποδεχθούν μια «ζωή  με ευκαιρίες» αντί να διεκδικήσουν σύγχρονα δικαιώματα κατοχυρωμένα για όλες τις γυναίκες.

Εάν ο Δήμος Θήρας είχε πραγματική διάθεση να προστατεύσει τις γυναίκες θα το έκανε και χωρίς τη σύσταση αυτής της επιτροπής, που εν τέλει δεν έχει καμία ουσιαστικά αρμοδιότητα.

Θα μεριμνούσε για τη λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, δομών ηλικιωμένων ακόμη ακόμη και για την επαναφορά του γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας. Με τη ψευδαίσθηση που δημιουργείται από την δημιουργία και τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους επιτροπές, τα προβλήματα ανισότητας δεν λύνονται.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

 

ΜΑΡΙΑ  ΑΡΥΡΟΥ        ΑΚΥΛΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ