Στη συνεδρίαση της 14ης Δεκέμβρη με θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου Θήρας, η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την τοποθέτησή της ανέδειξε τα παρακάτω ζητήματα :

1.- Το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού (πόροι, ύψος κρατικής χρηματοδότησης) που είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένο μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2018-2020 , η εποπτεία από το παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και το Υπουργείο, πιέζουν ασφυκτικά τους Δήμους και τους εμποδίζουν να κάνουν έργα που θεωρούν σωστά για τους δημότες τους.

Ακόμη και η ψήφισή του από το Δημοτικό συμβούλιο γίνεται με τον πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο αφού έγκυρες ψήφοι μετράνε μόνο οι θετικές ενώ οι λευκές και τα παρόν υπολογίζονται ως αποχή.

2.- Η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθημερινά αλλοιώνεται αφού δυστυχώς ο Δήμος δεν είναι οργανισμός που αυτοδιοικείται αλλά με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει και προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, μετατρέπεται σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ένα δεύτερο «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης προς τους πολίτες.

3.- Τονίστηκε με έμφαση από τις δύο εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Θήρας εάν δεν υπήρχε η ετήσια επιχορήγηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού (τελεφερίκ) χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να καταρτιστεί τεχνικό πρόγραμμα..

Δεν νοείται στον προϋπολογισμό του Δήμου της τάξης των 41 εκατ, το 53% να προέρχεται από φόρους, τέλη, πρόστιμα, το 8% από το Ίδρυμα και μόνο το 25% πιο κάτω και από το μισό των ιδίων εσόδων, να το αποτελούν οι κρατικοί πόροι (ΚΑΠ).

3.- Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τους Δήμους (σχολεία και λειτουργικά τους έξοδα, μισθοδοσία μη εκπαιδευτικού προσωπικού σε πρώτη φάση, σίτιση και διανομή δημοσίων υπαλλήλων και πολύ γρήγορα και της πρωτοβάθμιας υγείας), χωρίς διαμαρτυρία από πλευράς Δήμων, εμποδίζει το Δήμο να κάνει έργα προς όφελος των δημοτών του. .

4.- Ο ρόλος που ανατίθεται στην τοπική διοίκηση από την κυβέρνηση και οι προτεραιότητες που της επιβάλλονται για την άμεση ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ), που δρομολογούνται και στο Δήμο μας, πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα και να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία από όλους.

5.-Διαφωνήσαμε με τη περιστασιακή συνεργασία με ιδιώτες για συμβουλευτικές κ.λ.π υπηρεσίες, πράγμα που έπρεπε να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, διαπιστώσαμε με πραγματική λύπη και απογοήτευση, την απουσία  για άλλη μια φορά έστω και αναφοράς στο τεχνικό πρόγραμμα σχέδιο ή πρόταση για ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολικών κτιρίων, για έργα αντισεισμικής/ αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού κ.λ.π.  Αντί γι’ αυτά, το φετινό τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν αποτελεί πράξη αντιπολιτευτική. Είναι μια καθαρά πολιτική πράξη που δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή της σε αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται και έφεραν σε αυτή τη δυσμενή θέση τους Δήμους. Και δυστυχώς ακολουθούν τα χειρότερα.

Δηλώσαμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα διεκδικούμε και θα παλεύουμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας μέχρι να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας και να βλέπουν οι δημότες μας να πραγματοποιούνται τα όνειρά τους για τα νησιά μας, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά.

Για να γίνουν αυτά πρέπει

  • Να αξιοποιηθούν σε σωστή κατεύθυνση τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου.
  • Να διεκδικήσουμε γενναίες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κεντρική Διοίκηση στους Δήμους.
  • Να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να παραχθεί έργο και
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 

Σαντορίνη 15/12/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

Μαρία Αργυρού – Ακυλίνα Κόκκαλη