Κε Δήμαρχε,

Με αφορμή την επιστολή της κ. Μάντυς Γκλαβά σχετικά με τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΑΠΠΟΣ, θέλουμε να διατυπώσουμε για μια ακόμα φορά τις θέσεις και τις απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ρόλο και τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων που λειτουργούν στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης.

Οι απόψεις μας έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο στην κατάρτιση των προϋπολογισμών και των οργανογραμμάτων των δημοτικών επιχειρήσεων όσο και σε κάθε περίπτωση που κρίνουμε αναγκαίο για τη λειτουργία τους προς όφελος των δημοτών μας.

Στο Δήμο Θήρας, σύμφωνα με τους νόμους λειτουργίας για την Τοπική Διοίκηση ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ  λειτουργούν οι δημοτικές επιχειρήσεις :

  • ΔΕΥΑΘ- Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήρας
  • ΔΑΠΠΟΣ – Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός του Δήμου Θήρας
  • Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας & Παιδείας
  • Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να αναφερθούμε συγκεκριμένα σε κάθε μια από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Θα περιοριστούμε σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που όμως χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία της λειτουργίας τους σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Πολύ συχνά βέβαια έξω από το πνεύμα της ύπαρξης αυτών των οργανισμών που δεν είναι άλλο από το όφελος των δημοτών και την προαγωγή του έργου του Δήμου σε όλα τα επίπεδα της αρμοδιότητάς του ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

  1. Ο διορισμός των ΔΣ γίνεται με κριτήριο προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Όχι μόνο της τωρινής με το ιδιάζον «τρίπτυχο» αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία ακόμα συνεδριάσεων των ΔΣ λόγω μη συμμετοχής των μελών τους και όταν γίνονται είναι απολύτως τυπικές, μόνο για την ψήφιση ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Εξαίρεση – προς τιμήν τους – αποτελούν ελάχιστοι συμπολίτες μας που συμμετέχουν στα ΔΣ, όπως η κ. Μάντυ Γκλαβά στον ΔΑΠΠΟΣ.
  2. Η κατάρτιση των προϋπολογισμών, άρα και οι δράσεις, τα έργα και κατά συνέπεια και οι προσλήψεις εργαζομένων, προγραμματίζονται «εν κρυπτώ» και ανακοινώνονται αιφνιδιαστικά στα ΔΣ χωρίς να γίνονται μαζικές, λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά με πρόσκληση των Τοπικών Συμβουλίων, τα οποία σπανίως εκφράζουν άποψη (παρά μόνο αν είναι υποχρεωτική από το νόμο). Έτσι δεν αναδεικνύονται οι ανάγκες όλων των χωριών ούτε αποκεντρώνονται οι δραστηριότητες των Οργανισμών σε κάθε χωριό και μένουν αναξιοποίητες οι υποδομές τους.
  3. Στην πλειοψηφία τους , οι δημοτικοί οργανισμοί περιορίζονται στην πεπατημένη διαχείριση «αυτών που έκαναν πάντα» και αυτά όχι πάντα προς όφελος του συνόλου των δημοτών και δωρεάν, ως προσφορά του Δήμου προς τους δημότες. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του ΔΑΠΠΟΣ, με το Κλειστό Γυμναστήριο και τα γήπεδα στα χωριά που παραχωρούνται σε αθλητικές ομάδες και συλλόγους που εισπράττουν συνδρομές από τα παιδιά με πρόσχημα την εξασφάλιση εσόδων, την υπόλοιπη ημέρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης… φυλάκων. Άλλο παράδειγμα τα τροφεία των παιδικών σταθμών και τα κριτήρια με τα οποία γίνονται δεκτά τα παιδιά από τα οποία εξαιρείται η ανεργία (!) των γονιών.

Και σταματάμε εδώ.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει και ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν τη ζωή των δημοτών καλύτερη σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους. Στην πρόνοια, τον αθλητισμό των πολιτισμό. Σε όλα τα χωριά και για όλες τις ηλικίες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ από αυτή που έχει ταχθεί και ο Δήμος Θήρας να εξυπηρετεί.

  • ‘Όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, χωρίς κριτήρια, μόρια και ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΕΙΑ.
  • ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους με ιατρική φροντίδα και σίτιση.
  • Ελεύθεροι, καλαίσθητοι, κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής με ήπιες αθλητικές δραστηριότητες (ποδηλατοδρόμοι, υπαίθρια άσκηση κλπ).
  • Οργανωμένα προγράμματα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες στο Κλειστό Γυμναστήριο, στα γήπεδα στα χωριά αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένους δημοτικούς χώρους. Πρόσληψη ειδικού προσωπικού για κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες. Πραγματοποίηση επισκέψεων/ ξεναγήσεων σε «άγνωστα» σημεία του νησιού για τους νέους και πολλά άλλα.
  • Ειδικοί χώροι για ΑμΕΑ με ειδικά προγράμματα και στελεχωμένοι με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Λειτουργία της Φιλαρμονικής, με εξασφάλιση χώρου και μαέστρου συνεχούς και μόνιμης απασχόλησης.
  • Ίδρυση Δημοτικού Ωδείου και Δημοτικής Πινακοθήκης.

Και σταματάμε εδώ.

Η αξιοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων και των λαϊκών συνελεύσεων στα χωριά μπορεί να πλουτίσει τον κατάλογο με τις δράσεις όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία τους.

Αυτά που χρειάζονται είναι : η αμφισβήτηση της πολιτικής που επιβάλλεται από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νομοθετήματά της και η υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής που θα νοιάζεται για τον Άνθρωπο και όχι για τα κέρδη,

Η απόφαση και αποφασιστικότητα να προσφέρουμε ως Δήμος Θήρας τη ζωή που αξίζει σε όλους τους δημότες μας, σε όλο το λαό σήμερα, τον 21ο αιώνα.

 

Σαντορίνη  10/01 /2021         

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

 

ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ       ΑΚΥΛΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ