Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας στη χθεσινή συνεδρίαση (11/06) του ΔΣ έθεσε σε ψηφοφορία ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς, αγωνιζόμενους εργαζόμενους όλης της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγχρόνως καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Παρά την έγκριση του ψηφίσματος (με 9 υπέρ, 2 κατά και 10 παρών), κατά τη συζήτηση και τη ψηφοφορία του ψηφίσματος ακούστηκαν απόψεις, διαφωνίες, “ναι μεν αλλά” συμφωνίες, οι οποίες στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αναλώνεται σε πολιτικές κοκορομαχίες δεν ήταν δυνατό να απαντηθούν, ωστόσο δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες.

Συγκεκριμένα:

  1. Ας ξεκινήσουμε με την άποψη του κ. Δημάρχου ότι δεν πρέπει να μπει καν σε συζήτηση και ψηφοφορία το ψήφισμα, γιατί δεν μας αφορά ως ΔΣ. Αλήθεια κ. Δήμαρχε δεν μας αφορά ένα νομοσχέδιο που ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα; Τι θα ήταν δηλαδή ο Δήμος, η ΔΕΥΑΘ, το ΔΑΠΠΟΣ, χωρίς τους εργαζόμενούς τους; Ποιος αλήθεια είναι αυτός που κάνει πράξη το «τουριστικό θαύμα», για το οποίο καμαρώνεται αν όχι οι χιλιάδες εργαζόμενοι του νησιού; Ακόμα και τα ΣΔΙΤ που τα κλίνετε σε όλες τις πτώσεις, έχετε την εντύπωση ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς εργαζόμενους; Αλλά και πάλι, πώς να καταδικάσετε ένα νομοσχέδιο που έχει στο στόχαστρο την σταθερή μόνιμη εργασία, όταν ως Δήμος χρησιμοποιείτε κατά κόρον 4μηνίτες και 8μηνίτες, εργαζόμενοι κάνουν απλήρωτες υπερωρίες και άλλοι εργάζονται σαββατοκύριακα στα ρεπό τους;
  2. Τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι είναι στο πόδι, που την προηγούμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία και οι μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, που το πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι το νομοσχέδιο που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα», το μισό δημοτικό συμβούλιο ψήφισε παρών (10) και κατά (2) με βασικό επιχείρημα ότι δεν γνωρίζουν τι προβλέπει! Φυσικά αυτό που διατυπώθηκε ως παράλειψη, ότι δηλαδή το ψήφισμα δεν αναφέρει με λεπτομέρεια και με αναφορά στα άρθρα του νομοσχεδίου τις σχετικές διατάξεις, είναι προφανές ότι αποτελεί πρόφαση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ανάλυση σε ένα ψήφισμα καταδίκης. Εντελώς επιγραμματικά ενημερώνουμε πως αυτό το νομοσχέδιο δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο και κανέναν απ’ έξω, καθώς περιλαμβάνει:
  • Κατάργηση του πιο εμβληματικού, του θεμέλιου λίθου των εργατικών δικαιωμάτων, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου – 5νθήμερου, καθιερώνοντας 10ωρη δουλειά,χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες (αρ.58). Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 8ωρο στην Ελλάδα κατακτήθηκε το 1920!
  • Μισή ώρα παραπάνω δουλειά καθημερινά καθώς, «το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας». Η ψηφιακή κάρτα θα βοηθήσει στον υπολογισμό του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν παράγει (αρ.55).
  • Οι μερικώς απασχολούμενοι (4ωροι) όχι μόνο πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό (δηλαδή πάνω από 12 ώρες στο δρόμο για 4ωρη πρόσληψη) (αρ.56)
  • Απελευθέρωση των απολύσεων ακόμα και των παράνομων (αρ.65).
  • «Άδεια άνευ αποδοχών… Κατά τη διάρκεια της άδειας, η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές». Πρόκειται για ένα καθεστώς ιδιότυπης ανεργίας, απόλυσης και ομηρίας του εργαζόμενου (αρ.61).
  • Αύξηση των υπερωριών και μείωση της προσαύξησης τους (αρ.57).
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για δεκάδες κλάδους και ειδικότητες και χιλιάδες εργαζόμενους (αρ.62).
  • Μετατροπή της Επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, απαλλάσσοντας έτσι το υπουργείο Εργασίας από κάθε υποχρέωση για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, από κάθε ευθύνη και πολιτικό κόστος.
  • Κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος στις ΔΕΚΟ (αρ.91 και αρ.94).
  • Απαγόρευση και ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας, ακόμα και της προτροπής σε απεργία (π.χ. με ανακοινώσεις έξω από τους χώρους δουλειάς) (αρ.92).
  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματείων (αρ.82).
  • Κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για την απόλυση των συνδικαλιστών (αρ.65).
  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας και εκλογής οργάνων, ώστε πιο εύκολα να παρεμβαίνει η εργοδοσία στα συνδικάτα (αρ.85 και αρ.86).

 

  1. Μετά απ’ όλα αυτά, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στην ένσταση ότι το ψήφισμα δεν αναφέρει τα δύο «θετικά» σημεία του νομοσχεδίου. Όταν μάλιστα το ένα είναι αυτό που σε κάθε του συνέντευξη διαφημίζει ο κ. Χατζηδάκης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το γεγονός δε, ότι αυτό ήταν πάγιο αίτημα της, απροκάλυπτα πλέον, εργοδοτικής κι απαξιωμένης από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ΓΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιχείρημα για την φιλεργατικότητα του μέτρου. Και βέβαια, οι διαδηλώσεις δεν ήταν της ΓΣΕΕ, όπως ειπώθηκε. Την απεργία την σήκωσε στην πλάτη της το ταξικό εργατικό κίνημα, που είναι σε ανειρήνευτη μάχη με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αντίθετα η ΓΣΕΕ έκανε ότι μπορούσε να την υπονομεύσει, αλλά δεν της πέρασε.
  2. Η άποψη περί «εγκατάλειψης των κομμάτων, των νεολαιών και των συνδικάτων» εκτός από βαθιά αντιδραστική, είναι και ακατανόητη. Είτε καταδικάζεις το νομοσχέδιο επειδή ακριβώς χτυπάει την οργανωμένη δράση και ξεμοναχιάζει τον εργαζόμενο, είτε συμφωνείς με το νομοσχέδιο ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος ατομικά να σκέφτεται, ατομικά να δρα και να έχει το «ατομικό δικαίωμα» να δουλεύει τζάμπα 10 ώρες τη μέρα,που δεν πρέπει να του το «στερούν» τα συνδικάτα…
  3. Τέλος τα περί «άλλων νομοσχεδίων που άπτονται εις την φυλήν των Ελλήνων» που ανέφερε δημοτικός σύμβουλος και τους νόμους που δεν καταδικάσαμε και τον «προσβάλλουν ως Έλλην», τα αφήνουμε χωρίς σχόλια…

Κυρίες και κύριοι του δημοτικού συμβουλίου, από τα παραπάνω νομίζουμε έγινε σαφές, ότι το νομοσχέδιο αυτό επιδεινώνει ραγδαία τους όρους αμοιβής και εργασίας όλων των εργαζομένων. Ανατρέπει πλήρως τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους, απορρυθμίζει την ίδια τους τη ζωή. Τους μετατρέπει σε δούλους του 21ου αιώνα, με εργασία λάστιχο χωρίς δικαιώματα.

Ακόμα και στο «πριγκιπάτο της Σαντορίνης» ζουν κι εργάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κι εργαζόμενες και όχι μόνο μας αφορά αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, αλλά πρέπει να κάνουμε κι ότι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τη ψήφισή του. Η έγκριση ενός ψηφίσματος καταδίκης είναι το λιγότερο.

 

Σαντορίνη 12/06/2021                               

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση  Θήρας

Μαρία Αργυρού  Ακυλίνα Κόκκαλη