Μέσα στην ειδική τους θήκη, ώστε να διατηρείται σταθερή η χαμηλή θερμοκρασία τους, έφθασαν τα πολύτιμα εμβόλια στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης με την πρωινή πτήση από την Αθήνα, στις 23 Μαρτίου. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Θήρας και ύστερα στο Αμμούδι, για να ταξιδέψουν με λάντζα ώς τη μικρούλα Θηρασιά. Εκεί είχε ήδη προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες το εμβολιαστικό κέντρο, στο τοπικό ιατρείο, όπου θα γίνονταν οι 132 δόσεις. Το νησάκι μετράει κάτι παραπάνω από 200 ψυχές στους δύο μεγάλους οικισμούς του, τον Μανωλά και τον Ποταμό, και η πλειονότητα δήλωσε θετική σε συμμετοχή στον εμβολιασμό. Πρώτοι κάτοικοι σε όλες τις Κυκλάδες.

i-mikroyla-thirasia-emvoliastike-proti-apo-oles-tis-kyklades0
Η λάντζα του Αντώνη Συρίγου, με τον Ρούντι.

 

H επιχείρηση, πάντως, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απαιτούσε συντονισμό, τον οποίο επωμίστηκε η αντιδήμαρχος Οίας και Θηρασίας, Σοφία Κίτσου, με αρμοδιότητα την υγεία –εκπροσωπώντας τον Δήμο Θήρας–, με την πολύτιμη συμβολή τριών νοσηλευτριών, δύο γιατρών, της φαρμακοποιού και του διοικητή του νοσοκομείου, του επάρχου Θήρας αλλά και του προέδρου της τοπικής κοινότητας, ώστε να γίνουν όλα σωστά. Ενα από τα προβλήματα ήταν και ο καιρός, που είχε χαλάσει εκείνες τις ημέρες. Ισχυροί δυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο δυσχέραιναν τη θαλάσσια διέλευση ανάμεσα στις δυο στεριές, που κάποτε ήταν μία –πριν από την προϊστορική έκρηξη του ηφαιστείου– και συναπάρτιζαν τη νήσο Στρογγύλη.

i-mikroyla-thirasia-emvoliastike-proti-apo-oles-tis-kyklades2
Σύσσωμη η ομάδα του εμβολιασμού.

Οσοι έχουν πάρει τη λάντζα για να πάνε από το Αμμούδι στη Ρίβα, λένε, δικαίως, ότι είναι σαν να ταξιδεύεις σε χρονομηχανή. Σαν να αφήνεις την τουριστική βοή και να βρίσκεσαι στη νησιωτική Ελλάδα του 1950. Το ηλεκτρικό ρεύμα έφθασε στη Θηρασιά το 1980, το νερό με υδροφόρες το 1999 και η πρώτη άσφαλτος έπεσε σε δρόμο το 2008. Στην περίπτωση του εμβολιασμού, είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της που προηγείται σε κάτι της Σαντορίνης. Για πρώτη φορά η λάντζα (με τον τρομερό καραβόσκυλο Ρούντι), αντί να πάει στο παρελθόν, πήγε στο μέλλον, εκεί όπου η απειλή του κορωνοϊού εξαφανίζεται χάρη στην επιστήμη. Αυτό έκανε και τους κατοίκους πολύ υπερήφανους αλλά και τους Σαντορινιούς χαρούμενους, καθώς βλέπουν προστατευτικά την απέναντι ξηρά.

i-mikroyla-thirasia-emvoliastike-proti-apo-oles-tis-kyklades4
Ο εμβολιασμένος Θηρασιώτης Βαγγέλης Πιτσικάλης. 

Ιερείς, δάσκαλοι, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, ταβερνιάρηδες, όλοι προσήλθαν στην ώρα τους. Μόνον οκτώ με δηλωμένα ΑΜΚΑ δεν εμφανίσθηκαν. Επτά καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που είχαν γυρίσει στον τόπο καταγωγής τους και δούλευαν με τηλεργασία και ένας ναυτικός που μπάρκαρε εκτάκτως. Μέσα σε λίγη ώρα βρέθηκαν ντόπιοι εθελοντές και δεν πετάχτηκε ούτε μία δόση του εμβολίου. Ολα κύλησαν τέλεια και η μόνη ερώτηση που άκουγαν ξανά και ξανά ο γενικός γιατρός Γιώργος Γαβαλάς, η ογκολόγος Γεωργία Μπουγά, οι νοσηλεύτριες Μαριάννα Παπαστεφανάκη, Χριστίνα Πανταζή, Μαρία Αρβανίτη και η μαία Χαρίκλεια Τσιτρά, που συμβούλευαν τους εμβολιασθέντες να μη φάνε ψάρι για ένα 24ωρο, ήταν «και με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου τι θα γίνει;».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr