Ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας συμμετείχε στην σημαντική διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε ο ΔΑΠΠΟΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στις 6 Μαΐου, με μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση – ανάδρομη και σύνδεση της ιστορικής σημασίας των γεγονότων της Επανάστασης, με τη σημερινή εποχή και την συμμετοχή της Σαντορίνης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης στην οποία μίλησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ήταν η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης, οι καθηγητές Ιστορίας Δρ. Αθανάσιος Κωτσάκης και ο κ. Γιάννης Γαλαίος. και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Η παρέμβαση και το μήνυμα του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα στη διαδικτυακή ημερίδα του ΔΑΠΠΟΣ για τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821 έχει ως εξής:
– Κυρία Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχα, Αγαπητές και Αγαπητοί συνομιλητές, φίλες και φίλοι που παρακολουθείτε την εκδήλωσή μας, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η πατρίδα μας, η Ελλάδα μοιάζει με τον μυθικό Σίσυφο. Η μακραίωνη ιστορία της είναι γεμάτη από αξιοθαύμαστες ανυψώσεις και από οδυνηρές κατακρημνίσεις.
Μεγαλειώδης κορύφωση της ιστορικής πορείας της Ελλάδας είναι η εξέγερση του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας που ακολούθησε.
Τα 7 περίπου χρόνια που διήρκησε, μέχρι την καταλυτική, για την έκβασή του Ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο του 1827, αναδείχτηκαν όλες οι αρετές και ταυτόχρονα οι παθογένειες της φυλής μας. Το πάθος για τη λευτεριά, η αγάπη για την πατρίδα, η πίστη, ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, αλλά και η δολερή διχόνοια, ο εγωισμός, ο φανατισμός, οι τοπικισμοί και η αρχομανία. Ως γεγονός υπήρξε μεγαλειώδες και συγκλονιστικό, ενέπνευσε, συγκίνησε και κινητοποίησε μεγάλο αριθμό επωνύμων και ανωνύμων φιλελλήνων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ιστορικά η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση απότοκος της οποίας ήταν η αναγνώριση και η ίδρυση νέου κράτους.
Από τότε μέχρι σήμερα διανύσαμε μια ιστορική διαδρομή διακοσίων χρόνων.
Διακόσια χρόνια πλημμυρισμένα με ιστορία. Γεμάτα από εθνικούς θριάμβους, αλλά και καταστροφικές ήττες, από δημοκρατικές κατακτήσεις, αλλά και θεσμικές εκτροπές και δικτατορίες, από μείζονες πολιτειακές και πολιτικές αλλαγές, από οικονομικές χρεοκοπίες, αλλά και οικονομική μεγέθυνση και πρόοδο.
Μια συναρπαστική πράγματι περίοδος στη διάρκεια της οποίας συγκροτήθηκε θεσμικά το κράτος μας, συντελέσθηκε η εδαφική ολοκλήρωση της πατρίδας μας και η ένταξή μας στη μεγάλη οικογένεια των σύγχρονων Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών.
Διακόσια χρόνια μετά επιβάλλεται η ψύχραιμη αποτίμηση αυτής της πορείας, ο ατομικός και συλλογικός αναστοχασμός χωρίς βλαπτικές εξιδανικεύσεις ή μηδενιστικές απομυθοποιήσεις. Με σεβασμό στο παρελθόν οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Βεβαίως πολλά από τα επίδικα του σήμερα είναι διαφορετικά από αυτά του 1821, αρκετά όμως παραμένουν τα ίδια.
Ο πλανήτης μας αλλάζει συνεχώς. Ζούμε σ’ ένα ασταθές και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, με παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με ασύλληπτες τεχνολογικές εξελίξεις, με πολύμορφες παγκόσμιες κρίσεις και απειλές.
Μπροστά σε όλα αυτά είναι φυσιολογικό ο απλός άνθρωπος να αισθάνεται αδύναμος γι’ αυτό και η ανάγκη του «ν’ ανήκει κάπου» είναι πιο έντονη από ποτέ.
Η αντίδρασή μας σ’ αυτήν τη νέα πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι ούτε φοβική ούτε αμυντική. Η τακτική του «σκαντζόχοιρου», δεν μας ταιριάζει.
Οι διδαχές της ιστορίας μας και ειδικότερα η εξέγερση του 1821 μας βοηθούν να διαμορφώσουμε μία νέα ισχυρή συλλογική εθνική ταυτότητα, ένα νέο σύγχρονο πατριωτισμό.
Έναν πατριωτισμό που θα βασίζεται σε σταθερές διαχρονικές αξίες και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται με αξιοπιστία στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως. Σύγχρονος πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα μας, η υπερηφάνεια για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, χωρίς σωβινισμούς και φανατισμούς. Είναι η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια από κάθε επιβουλή.
Είναι η αίσθηση της ατομικής ευθύνης. Είναι η προσήλωση στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου. Είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Είναι η συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία με ασφάλεια και κοινωνική αλληλεγγύη. Συνοψίζεται εν τέλει στη φράση που αποδίδεται στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό «Εθνικόν είναι το αληθές».
Η Σαντορίνη, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως Δήμαρχος, ένα μικρό νησί των Κυκλάδων είχε την δική της αξιομνημόνευτη συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Συνέβαλε τόσο με έμψυχο δυναμικό στα πεδία της μάχης όσο και με σημαντικούς οικονομικούς πόρους στην ενίσχυση του αγώνα.
Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα νησί σύγχρονο με δυναμισμό και εξωστρέφεια. Ένας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Αποτελεί βασικό, αναγνωρίσιμο στοιχείο της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας και συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας. Και η Σαντορίνη όμως είναι αντιμέτωπη με τις σύγχρονες προκλήσεις και ειδικότερα με το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ένα στοίχημα που αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε, ως κοινωνία εργαζόμενοι συλλογικά, με συνέπεια, με τόλμη, με υπευθυνότητα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με αυτογνωσία και αποφασιστικότητα, όραμα και σχέδιο φιλοδοξούμε να έχουμε ουσιαστική συμβολή στην πορεία της πατρίδας μας προς το μέλλον.
Το 200 χρόνια από το 1821 πιστεύουμε ότι είναι ένας κοντινός σταθμός σε μία πολύ μακριά διαδρομή που έχει ακόμη να διανύσει η πατρίδα μας στο βάθος των χρόνων. Ελπίζουμε ότι στη διαδρομή αυτή τα διδάγματα από τον αγώνα του 21 θα μπολιάζουν τις επόμενες γενιές και θα διασφαλίζουν την εθνική μας επιβίωση.
Σας ευχαριστώ.