ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Δ.Ο. Σαντορίνης

“Η  Δημοτική οργάνωση Σαντορίνης εκφράζει την θλίψη της για τον απρόσμενο χαμό του Μακάριου Σκοπελίτη.

Ο Μακάριος Σκοπελίτης υπήρξε γραμμάτεας της οργανωσής μας για πολλά χρόνια, είχε έντονη συνδικαλιστική δράση, εργάστηκε με προσήλωση και ανιδιοτέλεια, δίνοντας τον αγώνα του για την δημοκρατική παράταξη πάντα στην πρώτη γραμμή.

Συνολικά η προσφορά του στην παράταξη μας και στην Σαντορίνη ολόκληρη ,αφήνει μια ανεξίτηλη μνήμη. Ανθρώπος με ξεχωριστή προσωπικότητα ,φιλικός και σεμνός, αφήνει και τις καλύτερες ανθρώπινες εντυπώσεις σε όλους όσους τον  έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Για μας τους νέους, η προσφορά και   η πίστη σου στις ιδέες της παράταξης, θα είναι πάντα παρακατάθηκη για να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Η Σαντορίνη και η Δημοκρατική παράταξη μας έγιναν σήμερα φτωχότεροι”.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΡΟΣΟΣ ΖΗΣΗΣ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Δημοτική Παράταξη “ΤΩΡΑ! Για τη Σαντορίνη & τη Θηρασιά”

“Η Σαντορίνη είναι από σήμερα φτωχότερη..

Έφυγε ο Μακάριος Σκοπελίτης αφήνοντας μας ως παρακαταθήκη την εντιμότητα του την ηθικότητα και την αγωνιστικότητα του.

Η προσφορά του στα κοινά ανεκτίμητη.

Και εάν δεν αναγνωρίστηκε όπως θα του άξιζε και όπως θα του άρμοζε -από φίλους και εχθρούς- η πορεία του αφήνει ανεξίτηλα τα «σημάδια» από όπου και αν πέρασε.

Μόνον το έργο του η έντιμη και «καθαρή»διαδρομή του η ασυμβίβαστη πορεία του κόντρα στις «σειρήνες» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του.

Ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα.Για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη του είναι να κρατήσουμε «ζωντανά» όσα δίδαξε με την συμπεριφορά του και το έργο του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγωνίστρια σύντροφο της ζωής του, στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Αιώνια του η μνήμη..”

Μανόλης Ορφανός

Επικεφαλής παράταξης Τώρα για την Σαντορίνη και τη Θηρασιά

………………………………………………………………………………………………………………

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε. Σ.Θ.Π. ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ

Ο μεγάλος αγωνιστής στα πέτρινα χρόνια της Ένωσής μας και οραματιστής για την πρόοδό της έφυγε από κοντά μας εχθές, 24 Ιουνίου 2020.

Ο Μακάριος Σκοπελίτης που διετέλεσε ως Ειδικός Σύμβουλος την περίοδο 1983-1985 και από το 1985 έως το 2007 διετέλεσε ως Πρόεδρος της Οργάνωσής μας ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη της ΕΣΘΠ.

Η κριτική του σκέψη, η ευρηματικότητά του και η ικανότητά του να βλέπει πάντα μπροστά, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο να ξεπεραστούν μεγάλα προβλήματα, αλλά και να υλοποιηθούν πρωτοπόρες ιδέες.
Η δημιουργία του νέου οινοποιείου της Ένωσης στον Πύργο Θήρας, του οποίου η αρχιτεκτονική ξεχωρίζει ακόμα στις μέρες μας, η επιμονή του για την παραγωγή ποιοτικών οίνων ΠΟΠ και πολλές άλλες σημαντικές δράσεις, οδήγησαν στην διεθνή αναγνώριση της Ένωσης και έκαναν την Σαντορίνη πασίγνωστη για τα ποιοτικά κρασιά της.

Όλο το συνεταιριστικό κίνημα της Θήρας – Θηρασίας και όχι μόνο, υποκλίνεται στον έντιμο και αγωνιστή Μακάριο Σκοπελίτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

………………………………………………………………………………………………………………

1982 -1991  ΤΑ  ΠΕΤΡΙΝΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ.Θ.Π.

ΣΕ  ΑΥΤΑ  ΤΑ  ΔΥΣΚΟΛΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΜΑΖΙ  ΦΙΛΕ  ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ  ΜΑΚΑΡΙΕ  ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΜΕ  ΣΤΗΝ  ΕΝΩΣΗ.Θ.Π.
ΜΑΖΙ  ΔΩΣΑΜΕ  ΤΑ  ΝΕΙΑΤΑ  ΜΑΣ  ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΠΑΕΙ  ΜΠΡΟΣΤΑ  Η  ΕΝΩΣΗ.
ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΗΣΟΥΝ  ΛΙΓΟ  ΦΩΝΑΚΛΑΣ  ΑΛΛΑ  ΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ – ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ – ΕΝΤΙΜΟΣ  ΚΑΙ  ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ.
ΣΤΗΝ  ΜΝΗΜΗ  ΣΟΥ  ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ  ΟΙ  ΝΕΟΤΕΡΟΙ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ  ΕΝΑ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΟΜΙΛΙΑ  ΜΟΥ  ΣΤΗΝ  ΒΕΝΤΕΜΑ  2014  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΟΡΕΙΑ  ΤΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ.
ΚΑΛΟ  ΤΑΞΙΔΙ  ΦΙΛΕ  Η  ΣΚΕΨΗ  ΜΟΥ  ΚΟΝΤΑ  ΣΟΥ.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ  ΜΙΝΑ, ΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΩΡΓΟ  ΚΑΙ  ΣΟΦΙΑ
ΣΥΡΙΓΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 
…………………………………………………………………………………………………………………………

Μακάριος Σκοπελίτης .

Πολλά τα επίθετα που μπορούν να τον περιγράψουν :

Ακούραστος, μαχητικός, εκρηκτικός, ευθύς, ειλικρινής, ευφυής, οραματιστής, παθιασμένος με ότι καταπιανόταν, φρουρός συνειδήσεων, έντιμος…

Έναν συναγωνιστή της Δημοκρατικής Παράταξης που άφησε το αποτύπωμα του στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, δίνοντας  έντιμους αγώνες  και πάντα από την πρώτη γραμμή.

Έναν οραματιστή που πάντα πίστευε στις συλλογικότητες και στις συνεργασίες, θητεύοντας επί σειρά ετών  Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήρας για 22 ολόκληρα χρόνια.

Έναν ενεργό πολίτη που πρόσφερε στα τοπικά δρώμενα του νησιού μέσα από τα έδρανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετουσιώνοντας σε πράξη  τις πολιτικές του θέσεις για το νησί!

Ίσως τα μόνα που θα μπορούσαμε εμείς να πούμε είναι : Ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που συντρόφευε, συνεισέφερε, συμπόναγε, συμβούλευε

Πάντα στην πρώτη γραμμή, μπροστάρης αλλά και απλός στρατιώτης συνεπής στις ιδέες και της αρχές της Δημοκρατικής μας Παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής έχασαν ένα από τα ιστορικά ιδρυτικά του στελέχη.

Σήμερα, η Θήρα  αποχαιρετά έναν συμπατριώτη μας που ξεχώρισε  για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά του!

Και σίγουρα δεν του λέμε αντίο αλλά ότι … «θα σε ξαναβρούμε στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να κερνάς»

Καλό σου ταξίδι σύντροφε Μακάριε…

Εκ μέρους του τομέα Νησιωτικής Πολιτικής

 

Αλεξάνδρα Δαρζέντα

Αναπληρώτρια Γραμματέας

…………………………………………………………………………………………………………………………

Η κομματική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Σαντορίνης για τον Μακάριο Σκοπελίτη

Η Δημοτική τοπική οργάνωση ΝΔ Θήρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Μακάριου Σκοπελίτη.
Ο Μακάριος Σκοπελίτης αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα της Σαντορίνης με πολύχρονη δράση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Η εντιμότητα και η σεμνότητα χαρακτήριζαν την κάθε ενέργειά του.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο πρόεδρος
Δαρζέντας Ματθαίος

…………………………………………………………………………………………………….

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του

Γιάννη Βλασερού

Ο Μακάριος Σκοπελίτης ο φίλος και σύντροφος έφυγε για το μακρινό του ταξίδι αφήνοντας πίσω του ανεξίτηλα  το στίγμα του αγωνιστή της Δημοκρατικής Παράταξης της Σαντορίνης.

Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας ανάλωσε τη ζωή του δημιουργώντας και υπηρετώντας το κοινό καλό.

Ήταν μέχρι τέλους μαχητικά παρών στην προσπάθεια για την  ανάταξητης Παράταξης και το κενό που αφήνει θα είναι δυσαναπλήρωτο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ 26 Ιουνίου 2020

Στη μνήμη του Μακάριου Σκοπελίτη

O Μακάριος Σκοπελίτης, υπήρξε   για δεκαετίες παρών στα κοινά της  Σαντορίνης, με ήθος και βαθύ αίσθημα κοινωνικού χρέους από διάφορες θέσεις  ευθύνης, όπως αυτή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με έντονη συνεταιριστική δράση  και ως   πρόεδρος επί σειρά ετών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων,  έθεσε τις βάσειςγια την αναβάθμιση της Ένωσης,  συνέβαλε  ουσιαστικά  στη   δημιουργία του  επιβλητικού οινοποιείου στην καλντέρα , στήριξε την    διεθνή  αναγνώριση των κρασιών της Σαντορίνης.

Στρατευμένος σταθερά στη Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε  ένας αγωνιστής παλαιάς κοπής , με υποδειγματική ανιδιοτέλεια και εντιμότητα , ιδιότητες που του αναγνωρίζονται από φίλους και αντιπάλους.

Με τον Μακάριο συμπορευτήκαμε από τη δεκαετία του 80  σε κοινούς αγώνες  και παραμένει ζωντανός στην καρδιά μου όχι μόνο ως σύντροφος από τα παλιά , αλλά και ως αγαπημένος φίλος.

Στην αγαπημένη  Μίνα , στα παιδιά και τα εγγόνια του,   ας είναι μια μικρή παρηγοριά ,  ότι ο Μακάριος υπήρξε πρότυπο κοινωνικής προσφοράς  για όλους μας , ένας  γνήσιος και ασυμβίβαστος δημοκράτης .

 

Ελισάβετ Παπαζώη

…………………………………………………………………………………………………………..

Δημήτρης Μπάιλας

 

Στο Μακάριο Σκοπελίτη

Εκείνος που φεύγει αφήνοντας πίσω του μια αξιοπρεπή ιστορία, και  συνέπεια στις ιδέες και στις πράξεις στη ζωή του, χαράσσει  το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία που έζησε και μια γλυκιά ανάμνηση σε αυτούς που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.!!

Τα χαρακτηριστικά αυτά ταυτίζονται απόλυτα με την προσωπικότητα του Μακάριου Σκοπελίτη,που  για πολλά χρόνια χάραξε τη δική του διαδρομή στη Σαντορίνη και στις Κυκλάδες, υπηρετώντας με συνέπεια τις ιδέες του από όποια θέση κλήθηκε να το κάνει.

Είτε ως Ν.Σ. εκπροσωπώντας τους Αγρότες του Νομού,  είτε ως πρόεδρος της Ένωσης, είτε ως κομματικό στέλεχος, ή απλό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, την οποία υπηρέτησε αμετακίνητος για περισσότερα από  40 χρόνια.

Με αυτές τις λίγες φράσεις σαν μνημόσυνο και με τη σκέψη στη Μίνα και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταφέρω το τελευταίο αντίο από την Σύρο, και τον ευχαριστώ για όσα έκανε, και για το δρόμο που μας έδειξε με το παράδειγμα και την συνέπειά του.

Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας.

Δημήτρης Μπάιλας

τ. Νομάρχης Κυκλάδων