Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και μαζί με την ανοδική πορεία του υδραργύρου ήρθαν κ οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν περίπου το 60% των περιοχών της χώρας μας, επηρεάζουν τόσο το φορολογικό κόστος μεταβίβασης ακινήτων (κληρονομιά, γονική παροχή, δωρεά κ.α.) όσο και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων 2018, ο οποίος αναμένεται να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να βρίσκεται «προ των πυλών».

Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στις Κυκλάδες; Και με ποια κριτήρια; Είναι όντως απορίας άξιο, αφού οι αυξήσεις αυτές είναι το λιγότερο άνισες. Το κρυμμένο χωριό των 15 κατοίκων της Τήνου, ο Καρκάδος με νέα αντικειμενικά αξία 1.050€ (!), κατακτά μια από τις πρώτες θέσεις περιοχών του νησιού με τους υψηλότερους συντελεστές, αφήνοντας πίσω του χωριά με πανοραμική θέα στο Αιγαίο & υπερβάλλουσα ζήτηση.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται στα περισσότερα Κυκλαδονήσια, με την Φολέγανδρο να αγγίζει τα 1.400€/m2, την Νάξο με 1.950€/m2,την Πάρο με 2.100€/m2 κ.α.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα αυτής της κυβέρνησης. Είναι άδικο όμως οι νησιώτες να πληρώνουν το κόστος των λανθασμένων αποφάσεων.

Ο Κυκλαδίτης προσπαθεί να επιβιώσει 12 μήνες το χρόνο, ζώντας τους 10 στην αφάνεια και έχοντας μόνιμο «αντίπαλο» την νησιωτικότητα.

Αυτό κ μόνο αυτό θα έπρεπε να είναι το κριτήριο της κυβέρνησης για κάθε απόφαση της.

Βιργινία Μπαϊμπά

Πολιτευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Υπ .παραγωγικών & επιστημονικών φορέων ΝΟΔΕ Κυκλάδων