Τελευταία απασχολεί την τοπική επικαιρότητα το θέμα της χρηματοδότησης του ΙΜΠΗΣ ( Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης).
Παρακολουθούσα κι εγώ τόσες μέρες την αντιπαράθεση και επιθυμία μου είναι να καταθέσω την άποψή μου.
Άποψη που βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που αποκόμισα από την Ηφαιστειακή κρίση του 2011 αλλά και των προηγούμενων χρόνων, όταν χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές, να σταθούμε απέναντι σε ορισμένους που έπαιζαν με το όνομα του νησιού, χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο την επικινδυνότητα του γίγαντα, που ευτυχώς κοιμάται απέναντί μας αφ ενός, αλλά και του μεγαλύτερου αδερφού του, που επίσης κοιμάται ήσυχα Βόρειο-ανατολικά μας.
Το ΙΜΠΗΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε σαφώς καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση τους ενός εκ των Ηφαιστείων μας και αποτελούσε τον μοναδικό φορέα που κι εμείς εμπιστευθήκαμε σαν κάτοικοι του νησιού.
Μέχρι την ημέρα που καταλάβαμε πως ένα δίκτυο σεισμογράφων και 4-5 επιστήμονες δεν αρκούν για να αντιμετωπίσει το νησί μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή κρίση.
Έπρεπε η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο νησί και τους ανθρώπους του.
Να οργανωθεί, να εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, να ασχοληθεί με τον ηφαιστειακό κίνδυνο.
Και αυτή τη φορά τα αντανακλαστικά του κράτους λειτούργησαν, συστάθηκε ειδική επιτροπή, εκπονήθηκε σχέδιο και όλα πήραν τον δρόμο τους.
Οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ ( την αξία και την εγκυρότητα των οποίων ποτέ δεν αμφισβητήσαμε) είναι και μέλη της ειδικής επιτροπής αντιμετώπισης ηφαιστειακού κινδύνου.
Και προκύπτει το εξής απλό ερώτημα:
– Για ποιο λόγο επιβάλλεται να λειτουργεί σήμερα ένα Ινστιτούτο αφού οι σεισμογράφοι παρακολουθούνται νυχθημερόν από το Αστεροσκοπείο;
– Λειτουργεί ή όχι η επιτροπή που συνέστησε το κράτος και ασχολείται με την παρακολούθηση των Ηφαιστείων μας;
– Είναι κακό που με νέο πρόγραμμα στο εξής θα  παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπου από τους ίδιους επιστήμονες;
– Είναι κακό που η συμπατριώτισσά μας Εύη Νομικού, που κάποιοι φρόντισαν να την αφήσουν έξω από το ΔΣ του ΙΜΠΗΣ και στη θέση της να βάλουν ιδιώτες , αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιδιαίτερη πατρίδα της αναλώνοντας τον περισσότερο χρόνο της σε ερευνητικά προγράμματα , καταγραφή των ρηγμάτων αλλά και την κατάσταση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου μας;

Με σεβασμό τόσο στην προσφορά μέχρι τώρα των επιστημόνων του ΙΜΠΗΣ στην παρακολούθηση της Καμένης, οφείλω να πω ότι είναι καιρός και εκείνοι να δουν την νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την  ηφαιστειακή κρίση του 2011.
Τώρα αφυπνίστηκε η πολιτεία και έχει αναλάβει με τις επιτροπές που έχει συστήσει να παρακολουθεί τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης.
Σαν Σαντορινιός που αγαπά το τόπο του θέλω να ξέρω αν είμαι ασφαλής στο νησί μου και αν η Πολιτεία παρακολουθεί και είναι έτοιμη αν χρειαστεί να με προστατεύσει.
Αν μπορεί καλώς, αν όχι κύριοι του ΙΜΠΗΣ να το πείτε ευθέως και να ζητήσουμε όλοι οι Θηραίοι από το Δήμο να σας χρηματοδοτήσει όχι με 40.000 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα.
Γιατί για μένα σημασία έχει ξαναλέω τέλος, η ασφάλεια των πολιτών του νησιού και όχι
τα ονόματα των Ινστιτούτων και των επιστημόνων.