Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλο το σαντορινιό λαό σε ξεσηκωμό για να κλείσουν οι βάσεις στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς.

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, η οποία ετοιμάστηκε, αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνεται από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, πίσω από τις πλάτες του λαού, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους κάνοντάς την ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

σαντορινη

Και μαζί κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής στις χώρες της περιοχής. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων που συμφωνούν με αυτή την πολιτική, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι αβάσιμοι και ανιστόρητοι.

Οι βάσεις τους δε φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα μας και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών, των μεγάλων πολυεθνικών. Αυτό είναι το νόημα των επανειλημμένων δηλώσεων ότι η Ελλάδα αποτελεί «γεωπολιτικό μεντεσέ» και «κράτος πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ. Δηλαδή στην «πρώτη γραμμή» των πολεμικών σχεδίων στον Περσικό και ενάντια στο λαό του Ιράν, των σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, των σχεδίων για να διατηρηθεί η Τουρκία στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, αναλαμβάνοντας το ρόλο «διαύλου», ανοίγοντας στα «γεμάτα» τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους. Εξίσου αβάσιμοι κι ανιστόρητοι είναι οι ισχυρισμοί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα. Η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Άλλωστε, η προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε Κύπρο και Αιγαίο προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν για τα τάχα «οφέλη» που θα έχει ο ελληνικός λαός, όσο κι αν προσπαθήσουν τα αστικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν «το λύκο σαν αρνί» αυτή είναι η ουσία και δεν κρύβεται : Τα μόνα «ανταλλάγματα» είναι αυτά που προσδοκά η αστική τάξη για την αναβάθμισή της, ενώ για το λαό η «πληρωμή» είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς κι αυτό σημαίνει νέοι πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:  Να καταγγελθεί τώρα η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις.  Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότεροι να πέσουν στη μάχη για την ενημέρωση, για την κινητοποίηση. Το μήνυμα να φτάσει παντού, να ακουστεί δυνατά: Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη