Τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ την Τρίτη 13/11 στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέσω του οποίου παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μόνο στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και μόνο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2018.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε ως «δίκαιο αίτημα» τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει συνδέεται με το Προσφυγικό, θυμίζοντας ότι η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ έγινε πολύ πριν το Προσφυγικό και σχετιζόταν με τις δυσκολίες στη ζωή των νησιωτών, ενώ  από την ώρα που καταργήθηκε η ακρίβεια έχει φουντώσει ακόμα πιο πολύ συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, σχολιάζοντας την κριτική που ασκούν κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι το 3ο μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν στη Βουλή προέβλεπε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά και με πρόφαση το προσφυγικό «είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία που κατέθεσε, το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Τροπολογία ΚΚΕ για ΦΠΑ

Σύρος, 14/11/2018