Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φιλικά προσκείμενη πάντα στη Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης, λόγω στενών δεσμών του Δήμαρχου με τον εκδότη της, αναγκάζεται σήμερα μετά από δεκάδες καταγγελίες που δέχθηκε απο αναγνώστες της να αναφερθεί στα σκουπίδια που πνίγουν την Καλντέρα και όλο το νησί.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός ότι στο νησί δεν υπάρχουν υποδομές, ενώ στην απάντησή του ο Δήμαρχος, δεν κάνει λόγο για την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το νησί σε ότι έχει σχέση με την καθαριότητα αλλά  αναφέρεται απλά στο σχέδιο που κατέθεσε για την διαχείριση των απορριμμάτων και το οποίο απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο

 

Σκουπίδια «πνίγουν» την καλντέρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Σε πολλά σημεία ανάμεσα στα Φηρά και το Φηροστεφάνι δημιουργούνται μικρές χωματερές, δίπλα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ακόμα και στην καλντέρα. Σακούλες σκουπιδιών ξέχειλες, καφάσια πεταμένα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η καλντέρα στη Σαντορίνη είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στη χώρα μας. Συχνά όμως οι εικόνες δεν αφορούν μόνο το μαγευτικό τοπίο, αλλά και τα σκουπίδια που αφήνονται εκεί από ασυνείδητους ή παρασύρονται από τον αέρα. Το νησί παραμένει δυστυχώς χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ενώ ο δήμος πασχίζει να ελέγξει την κατάσταση σε μια περίοδο που το νησί πραγματικά «βουλιάζει» από κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες η «Κ» δέχεται e-mail αναγνωστών, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το νησί και παρατηρούν την έλλειψη καθαριότητας. «Σε πολλά σημεία ανάμεσα στα Φηρά και το Φηροστεφάνι δημιουργούνται μικρές χωματερές, δίπλα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ακόμα και στην καλντέρα», γράφει η Ναταλία Δεμέκα, συνταξιούχος φιλόλογος. «Σακούλες σκουπιδιών ξέχειλες, καφάσια πεταμένα, η ίδια κατάσταση παντού. Η εικόνα μας στεναχώρησε και, αν και επισκέπτες, απευθυνθήκαμε στον δήμο, όπου μας είπαν ότι οφείλεται στη μεγάλη τουριστική κίνηση των ημερών».

Ξεχειλισμένοι κάδοι

Ανάλογη εικόνα δίνει και ο Βασίλης Παπανικολάου, μηχανικός, που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί. «Οπου υπάρχουν κάδοι, μέχρι το μεσημέρι έχουν ξεχειλίσει και ο αέρας παρασέρνει ό,τι περισσεύει», γράφει. Τοπικοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η συχνότητα αποκομιδής των σκουπιδιών, όσο η επικρατούσα νοοτροπία. «Σε πολλές περιπτώσεις συναντάς ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο που είναι πεντακάθαρα και στο διπλανό οικόπεδο υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια. Ποτέ δεν θα διαθέσουν λίγο χρόνο για να τα μαζέψουν, ο καθένας κοιτά τα όρια της ιδιοκτησίας του. Πρέπει όμως ο καθένας μας να φροντίσει τον τόπο του, να συμβάλλουμε όλοι μας χωρίς να περιμένουμε από κάποιον να το κάνει για εμάς», εκτιμά η Αναστασία Παράβα, από το ξενοδοχείο Aegagros Caldera Houses. «Αλλωστε ο επισκέπτης δεν κοιτά μόνο τον χώρο που μένει ή θα δειπνήσει, αλλά ολόκληρο το νησί».

Πάντως, η Σαντορίνη παραμένει ένα από τα νησιά που εξακολουθεί να «πάσχει» από υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» για τις επιπτώσεις της ανόδου του τουρισμού στο νησί, η Σαντορίνη εξακολουθεί να εξυπηρετείται από έναν ΧΥΤΑ που βρίσκεται κοντά στην Οία, στην καλντέρα. Η μελέτη σκοπιμότητας που ανέθεσε ο δήμος κατέληξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί μια οργανωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με ΧΥΤΥ, υποδεικνύοντας θέση στα νότια του νησιού. Ομως η προτεινόμενη χωροθέτηση δεν απέσπασε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και η υπόθεση δεν προχώρησε.

Έντυπη