Σε πολύ χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η τιμή του πελτέ παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν συναφθεί ήδη τα πρώτα συμβόλαια για τη νέα σεζόν της βιομηχανικής ντομάτας. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά την διεξαγωγή της του 13ου Συνεδρίου Βιομηχανικής Ντομάτας που πραγματοποιείται στην χώρα μας στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου και στο οποίο παραβρίσκεται και παρακολουθεί το Agronews και η Agrenda.

Το Agronews και η Agrenda παρακολουθούν το 13ο Συνέδριο Βιομηχανικής Ντομάτας που πραγματοποιείται στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal 11 με 15 Ιουνίου.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Agronews στελέχη της βιομηχανίας τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική «ο πελτές είχε φτάσει στα 600 ευρώ τον τόνο. Από τα νέα συμβόλαια που πραγματοποιούνται οι πληροφορίες είναι ανάμικτες. Υπάρχουν κάποια που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής (σ.σ. αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μια μίξη των περσινών αποθεμάτων και της φετινής σεζόν). Τα  καθαρά νέα συμβόλαια ανάλογα τον προμηθευτή μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής» και προσθέτουν ότι «αυτή την περίοδο κατά μέσο όσο η τιμή του πελτέ κυμαίνεται στα 650 ευρώ ο τόνος».

Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι πριν την έναρξη της σεζόν η τιμή ήταν στα 680-700 ευρώ ανά τόνο ενώ πρόπερσι ανερχόταν στα 820 ευρώ ανά τόνο. Παλαιότερα δε έφθανε τους 900 ευρώ ο τόνος.

 

Ο Δημήτρης Νομικός της εταιρείας «Δ. Νομικός Α.Ε.» και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επεξεργασίας Ντομάτας (WPTC), που διοργανώνει το συνέδριο.

Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο συνέδριο εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό 7% ενώ στην Ελλάδα η παραγωγή αναμένεται στα ίδια ίσως και λίγο αυξημένη. Υπολογίζεται στους 420.000 τόνους.

«Ναι μεν θα έχουμε μια μειωμένη παραγωγή φέτος το οποίο είναι καλό για τα αποθέματα που υπάρχουν από την άλλη όμως δυστυχώς η κατανάλωση δεν ανεβαίνει με τους ρυθμούς που ανέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μια πλειάδα λόγων. Οι πόλεμοι, οι εμπορικές πρακτικές με δασμούς εισαγωγής, οι οικονομικές δυσπραγίες πολλών οικονομιών του πλανήτη είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που συμβάλουν ως προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμαστε όλοι στα στοκ. Ποιο είναι όμως το ύψος τους; Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς. Επίσης τι ακριβώς ορίζουμε ως στοκ;», ανέφερε μιλώντας στο Agronews ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επεξεργασίας Ντομάτας (WPTC), κ. Δημήτρης Νομικός.

Το συνέδριο

Ο παγκόσμιος κλάδος της βιομηχανικής ντομάτας σε ένα πλοίο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του φετινού 13 Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιομηχανικής Ντομάτας που διεξάγεται από την Δευτέρα 11 Ιουνίου έως την Παρασκευή 15 Ιουνίου κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal με προορισμό την Αρχαία Έφεσο (στο Κουσάντασι της Τουρκίας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη).

Εκπρόσωποι του κλάδου βιομηχανικής ντομάτας από όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επεξεργασίας Ντομάτας (WPTC) Αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Έλληνας Δημήτρης Νομικός της εταιρείας «Δ. Νομικός Α.Ε.», ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Juan Manuel Mira από την Χιλή πραγματοποίησαν την έναρξη των εργασιών. «Σκοπός μας είναι να έχουμε συγκεντρωμένους όλους τους εκπροσώπους του κλάδου σε ένα πλοίο και το πετύχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νομικός καλωσορίζοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα. Χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησε η κα. Άννα Φουλίδη.

Κατά τις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου Έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν σε όλα τα πρόσφατα δεδομένα και επιστημονικά επιτεύγματα των πιο δημοφιλών ερευνών σε όλους τους κλάδους της καλλιέργειας και της μεταποίησης.