Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Εχει διαφημιστεί -και όχι άδικα- ως ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά σημεία της χώρας μας. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών, που σπεύδουν να θαυμάσουν το μαγικό ηλιοβασίλεμά της. Ωστόσο, η πολυθρύλητη Σαντορίνη έχει και μια σκοτεινή πλευρά, που δυσκολεύει την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Πρόκειται για τα πολλά προβλήματα υποδομής και γραφειοκρατικής οργάνωσης, που ανάγκασαν την πρεσβεία των Αραβικών Εμιράτων να εκδώσει πριν από λίγες ημέρες ταξιδιωτική οδηγία μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο twitter, καλώντας τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για πορτοφόλαδες που καραδοκούν στα γραφικά σοκάκια του νησιού.

Η έλλειψη αστυνόμευσης σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών -απότοκα της οικονομικής κρίσης και της περιστολής των δαπανών του κράτους που αυτή προκάλεσε- έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά μπραντ της χώρας.

Ελλειψη στέγης

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, φέτος αναμένεται να φτάσει στη Σαντορίνη ο αριθμός-ρεκόρ των 1.800.000 τουριστών, ωστόσο το αστυνομικό τμήμα της διαθέτει μόλις 29 άνδρες.

«Από αυτούς οι οκτώ είναι στο γραφείο και οι 12 στο αεροδρόμιο, διότι είναι διεθνές και αποτελεί πύλη εξόδου παρανόμων με πλαστά διαβατήρια. Συνεπώς, μένουν στο νησί μόνο εννιά άτομα και μάλιστα σε μια χρονιά που ο τουρισμός θα είναι πιο υψηλός από ποτέ. Ηταν να έρθουν φέτος 40 δόκιμοι αστυνομικοί, αλλά λόγω έλλειψης στέγης θα έρθουν μόνο 10. Πέρυσι ζήτησα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τα σπίτια που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία να διατεθούν για να φιλοξενήσουν τους δοκίμους. Δυστυχώς, δεν πήρα καμιά απολύτως απάντηση. Η ασφάλεια θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα του κράτους και ειδικότερα στον νούμερο ένα προορισμό της χώρας, αλλά οι αρμόδιοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον» τονίζει ο κ. Ζώρζος.

Παράλληλα, ο δήμαρχος κάνει λόγο για μια γενικότερη υποστελέχωση στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, όπως είναι η Πολεοδομία, όπου ένας άνθρωπος εργάζεται για έξι νησιά -Σαντορίνη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Ιο και Θηρασιά- την ώρα που εκδίδονται δεκάδες άδειες για οικοδομή. «Δεν υπάρχει καμία δομή στη Σαντορίνη που να είναι επαρκώς στελεχωμένη. Οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορεί να λέμε ότι η Σαντορίνη είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός, να καυχιόμαστε γι’ αυτό και εντός του νησιού να επικρατεί ένα χάος. Είμαστε στο έλεος του Θεού» λέει, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος πολλές φορές αναγκάζεται να κάνει εργασίες που δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητές του. «Κάνω τα πάντα, μόνο οδηγός απορριμματοφόρου δεν έχω γίνει ακόμη» αναφέρει σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος, ο κ. Ζώρζος έκανε αναφορά στις άδειες ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες δίνονται σωρηδόν με αποτέλεσμα το νησί να αντιμετωπίζει πολλά, αστικού τύπου, προβλήματα. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η ενοικίαση κατοικιών μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Οι διανυκτερεύσεις φέτος θα είναι πάνω από 5.500.000. Δεν μας ενδιαφέρει όμως το θέμα της μαζικότητας αλλά της ποιότητας. Το νησί είναι κορεσμένο» καταλήγει.

http://www.dimokratianews.gr