Ο καιρός ανοίγει και μαζί του “ανοίγει” και η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, με την ελπίδα ότι φέτος δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τα γεγονότα στην Ουκρανία. Τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι φέτος οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες του 2021.

 

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να φέρνει “σύννεφα” πάνω και από τον τουρισμό, ωστόσο τα πρώτα κρουαζιερόπλοια από το εξωτερικό καταφθάνουν ήδη στα ελληνικά λιμάνιαΗ περίοδος δείχνει να ξεκινάει αισιόδοξα, με τις προκρατήσεις να κινούνται πάνω από τα επίπεδα του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, το 2021 ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1.957 και ο αριθμός επιβατών στους 1.316.662. Στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος και η Κέρκυρα, και ακολουθούν η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο.

Με βάση τις προβλέψεις, οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων θα κινηθούν στο 75%-90% του 2019. Ιδιαίτερα σημαντικός αναμένεται ο αριθμός των πλοίων που θα αξιοποιήσουν τα λιμάνια ως home port.

Τουλάχιστον 410 αναμένονται φέτος οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ οι αισιόδοξοι προβλέπουν ακόμα περισσότερες κρατήσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης