Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων. Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες. Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.
(EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η Δ’ και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας . Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το πρώτο βήμα αυτής της φάσης αφορά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου μεταξύ Νάξου-Σαντορίνης και τον υποσταθμό στη Σαντορίνη. Το επόμενο σκέλος των εργασιών αφορά τα έργα σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 385 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια .

Το έργο αναλυτικά

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το ΕΣΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων, μήκους περίπου 353,2 χλμ. και υπογείων καλωδίων , μήκους περίπου 19,6 χλμ.

Ο σχεδιασμός υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Τη διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο της Νάξου – Σαντορίνης, Σαντορίνης – Φολεγάνδρου , Φολέγανδρου – Μήλου, Μήλου – Σερίφου και Σερίφου -Λάυριο . Τέλος προβλέπεται και η κατασκευή τεσσάρων νέων υποσταθμών στα νησιά Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Αυτό το σχέδιο είναι τμήμα του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων το οποίο ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις, και εξασφαλίζει την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότηση των Κυκλάδων με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30, 40 χρόνια.

Τα οφέλη

Με την περάτωση και του τελευταίου σταδίου του κρίσιμου και σημαντικού έργου θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη και οι τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα το έργο πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Επιπλέον Το έργο θα συνεισφέρει δραστικά στην ολική ή μερική επίλυση της πλειοψηφίας των ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των Νοτίων και Δυτικών Κυκλάδων. Ζητήματα όπως :
-το μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της χρήσης πετρελαίου στους σταθμούς παραγωγής,
-το μεγάλο ετήσιο ρυθμό αύξησης του φορτίου των νήσων, και
-τα προβλήματα ευστάθειας που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση ΑΠΕ και στο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας τροφοδότησης, ειδικά σε περιπτώσεις βλαβών στο σύστημα παραγωγής.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες φάσεις

Να υπενθυμίσουμε πως έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι τρεις προηγούμενες φάσεις που αφορούσαν τη διασύνδεση των νήσων Σύρος – Πάρος – Νάξος – Μύκονος και τα συνοδά έργα.

Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου επιτυγχάνεται η ασφαλής τροφοδότηση των νησιών των Κυκλάδων, που παρεμποδίζεται από τις περιορισμένες δυνατότητες εγκατάστασης νέας τοπικής παραγωγής (ΑΣΠ) στα εν λόγω νησιά για περιβαλλοντικούς λόγους.

Μειώνεται το κόστος παραγωγής και συνεπώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Επιπλέον βελτιώνεται το περιβάλλον των νησιών με την ελαχιστοποίηση και μελλοντική παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής και ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση επί των νησιών καθώς αποφεύγεται η κατασκευή εναέριων γραμμών μεταφοράς.

Τέλος, με το έργο αυτό δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για την αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά. Επί  της ουσίας τα νησιά αυτά γυρίζουν μια νέα σελίδα στο “ενεργειακό βιβλίο”.

Home