Η κατάληψη των παραλιών από ξαπλώστρες προκάλεσε κυβερνητική παρέμβαση, έπειτα και από τις αντιδράσεις από το «Κίνημα της Πετσέτας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες έδωσε την Τετάρτη (2/8) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Πάρο με το «Κίνημα της Πετσέτας», που έχει ξεκινήσει ως αντίδραση στην πλήρη κατάληψη των παραλιών του νησιού από τις ξαπλώστρες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21-24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Χατζηδάκης: Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε επί του θέματος: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι.

Έδωσα εντολή στη νέα στη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νάγια Κόλλια έτσι, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την κατάληψη παραλιών με ξαπλώστρες σε Πάρο και Σέριφο

Υπενθυμίζεται ότι παραγγελία για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχείρησης στην παραλία Γάνεμα, παρότι έχει σφραγιστεί, απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.

Πριν από πέντε ημέρες ο Δήμος Σερίφου είχε καταγγείλει δημόσια ότι «επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, μετά και τις καταγγελίες για κατάληψη τμημάτων αιγιαλού στην Πάρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα υπενθυμίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 10/2023 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη:

«Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων. Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της.».

Σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Πάρου

Στην Πάρο οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα που ονομάζεται «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες (Save Paros Beaches)». Οι κάτοικοι που ξεκίνησαν αρχικά να συντονίζονται μέσω της σελίδας τους στο Facebook, ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων σε όσους αυθαιρετούν.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε ένα από τα μέλη της με δηλώσεις στην ΕΡΤ.