Η προστασία του περιβάλλοντος πάει «περίπατο», όταν η κυρίαρχη πολιτική που έχει αφετηρία τις οδηγίες της ΕΕ για την πράσινη οικονομία, είναι η προώθηση των επενδύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, γιατί αποφέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους της. Αυτήν τη πολιτική ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ δήμοι και περιφέρειες συναγωνίζονται στο ποιος θα πάρει τη δόξα της πράσινης ανάπτυξης .
Η αποφασιστικότητα της περιφερειακής αρχής να πρωτοστατήσει σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των νησιωτών και σε πλήρη αρμονία με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μέσα από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν.Α. υλοποιείται ένας σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων και σε σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) σε Ρόδο και Σαντορίνη, που είναι απόλυτα υποταγμένος στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η όποια τιμολογιακή πολιτική προκύψει θα έχει ενσωματωμένο το κόστος των υποδομών και το κέρδος που επιδιώκουν οι ιδιώτες επενδυτές στην κατασκευή και τη διαχείριση των υποδομών στα απορρίμματα, που θα διογκώνουν στη συνέχεια τα ανταποδοτικά τέλη.
Στο όνομα αυτής της ανάπτυξης δεν διστάζει η περιφερειακή αρχή να εγκρίνει τη λειτουργία μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας οικοδομικών αποβλήτων στη διασταύρωση μεταξύ Καλυθιών-Ψίνθου και Αφάντου. Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δίκαιες, αφού οι επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτής της μονάδας σε μια τοποθεσία που βρίσκεται κοντά σε περιοχή NATURA, κοντά σε γεωτρήσεις και χωριά, θα είναι ανεπίστρεπτες όσον αφορά την υγεία και το περιβάλλον τους.
Τα κριτήρια χωροθέτησης και καταλληλότητας των εγκαταστάσεων και ανά είδος εγκατάστασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι γνωστά από πριν και να διασφαλίζουν την προστασία των περιοχών και των κατοίκων τους.
Η μέχρι τώρα εξέλιξη σε δήμους και περιφέρεια δείχνει ότι, η διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο το κέρδος δεν πρόκειται να συναντηθεί πουθενά με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων γιατί είναι εμπόδια, είναι ασύμφορα για τους επενδυτές και τα κέρδη τους όταν τα βάζουν στη ζυγαριά «κόστους-οφέλους».
Αυτή την πολιτική πρέπει ν’ ανατρέψει ο ίδιος ο νησιωτικός λαός με την οργανωμένη δράση του και να επιβάλει αποκλειστικά και μόνο ως κριτήριο της ανάπτυξης τις δικές του κοινωνικές ανάγκες, τη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του.
8/7/2021