Σταθερή πορεία πλεύσης μακριά από την κάλυψη των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών του λαού των νησιών, αποδείχθηκε ότι ακολουθεί η Περιφερειακή αρχή, με βάση και την εκτέλεση δαπανών στον απολογισμό που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο χαρακτήρας προϋπολογισμού-απολογισμού, ο προσανατολισμός, οι προτεραιότητες και τα συγκεκριμένα κριτήρια που ταξινομούνται αυτές οι προτεραιότητες, αποδεικνύουν ότι η Περιφερειακή Αρχή, είναι στραμμένη σταθερά στην υλοποίηση έργων που εξυπηρετούν τα στρατηγικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων για εξεύρεση ζωτικού χώρου για επενδύσεις.
Στάχτη στα μάτια του κόσμου είναι και η κάθε φορά αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας με επίρριψη ευθυνών για έργα ζωτικής σημασίας που δεν υλοποιήθηκαν ούτε επί ημερών Μαχαιρίδη, ούτε επί Χατζημάρκου. Γι’ αυτό και αφού «κονταροχτυπήθηκαν» για το ποιος φταίει, αλλά και για τα «πανηγύρια», στο τέλος συμφώνησαν υπερψηφίζοντας τον απολογισμό.
Η παντελής έλλειψη πόρων και σχεδιασμού για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων και των δημόσιων κτηρίων, ένα χρόνο ακριβώς μετά από τον καταστροφικό σεισμό στη Κω, δεν αξιολογείται απαραίτητο και αναγκαίο για να διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι. Το ίδιο συμβαίνει με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Αντίθετα στα ταξίδια, στις δημόσιες σχέσεις, τη διαφήμιση και εκδηλώσεις για την στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου ξοδεύτηκαν πάνω από 2.500.000 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα η Περιφέρεια προωθεί μέσω δανείου τα επενδυτικά σχέδια στη κατεύθυνση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πολιτική της στο τομέα της ενέργειας, δηλ. κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Φράγμα Γαδουρά, κατασκευή υβριδικών σκαφών, και ηλεκτροφωτισμό, τα οποία θα πληρώσουν πανάκριβα οι νησιώτες, για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες, όπως πληρώνουν τη «νύφη» και για τα κρατικά δάνεια.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα οξύνει την κατάσταση σ’ αυτούς τους τομείς και ενώ οι επενδυτές θα θησαυρίζουν ο νησιωτικός λαός θα έχει υποβαθμισμένες και ταυτόχρονα πανάκριβες υπηρεσίες.
Οι όποιες παροχές στους τομείς της υγείας, πρόνοιας και απασχόλησης, εντάσσονται στη πολιτική της διαχείρισης και της αποσυμπίεσης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σ’ αυτούς τομείς, από την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική, την οποία εφαρμόζει και η τοπική διοίκηση συνειδητά. Η διαχείριση της τραγικής κατάστασης στο τομέα της υγείας στα νησιά με επιδότηση σε κάποιους γιατρούς, δεν καλύπτει στο απειροελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών για πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. Υπάρχουν πάνω από 1.500 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις δομές υγείας της Περιφέρειας, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν άμεσα και να εξασφαλίζεται η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, που είναι υποχρέωση του κράτους.
Η ίδια η πραγματικότητα τελικά, που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειάς μας, έρχεται σε αντίφαση με την εικόνα ωραιοποίησης που δημιουργείται από την Περιφερειακή Αρχή.
Γι’ αυτό το βασικό ζήτημα είναι πως θα οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και πάλη για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού, σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξή τους.
Και αυτή την αλήθεια η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ώστε να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων προς όφελός τους.
Ρόδος 24/07/2018