Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Θήρας συζήτησε την αύξηση των δημοτικών τελών /τελών ηλεκτροφωτισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του 2022.

  1. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές παραδέχθηκαν τις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο λαός μας  και παρά την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος , η παράταξη του Δημάρχου και οι «συνεταίροι » της  προχώρησαν στην αύξηση και μάλιστα  εν καιρώ πανδημίας (25% για επιχειρήσεις και 10% για τα νοικοκυριά ). Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που είχαν εγγράφως κατατεθεί έγκαιρα και αφορούσαν μειώσεις η και απαλλαγές ανάλογα με το εισόδημα , την πολυτεκνία , την αναπηρία κλπ αλλά και παράγοντες όπως η εποχικότητα , το αντικείμενο δραστηριότητας , η οικιστική ζώνη κλπ για τις επιxειρήσεις , δε συζητήθηκαν για άλλη μια φορά. Υπήρξαν τοποθετήσεις που υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μας , όπως αυτή του Δημάρχου ότι δεν υπάρχει αύξηση τελών , ότι δεν θα επιβαρυνθούν τις αυξήσεις αυτές οι δημότες μας αλλά και του κ. Ορφανού όπως «δεν μας ικανοποιούν οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και πολλές από τις προτάσεις της κ. Αργυρού ( Λαϊκή Συσπείρωση) μας βρίσκουν  σύμφωνους …» αλλά – εν τέλει – ψήφισαν θετικά (!)
  2. Η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος είναι πολύ σημαντική για τα έργα που θα ολοκληρωθούν η θα ξεκινήσουν το 2022 και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα. Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι αν δεν υπήρχε το ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, ο Δήμος Θήρας δεν θα ήταν σε θέση να καταρτίσει τεχνικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί η χρηματοδότηση του τεχνικού προγράμματος γίνεται περίπου

 

  • Πάνω από 77% από το Ίδρυμα
  • Περίπου 15% από την πετσοκομμένη ΣΑΤΑ
  • Και μόλις 7-8% από τα έσοδα του Δήμου ( ίδιους πόρους).

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα  σε τι ποσοστό υλοποιήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2021.

Η αρνητική ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης  στηρίχτηκε σε πολλούς λόγους. Κατ΄αρχήν δεν ερωτήθηκε καν για τυχόν  προτάσεις από μέρους της. Πολλά εκ των έργων ήταν γενικού χαρακτήρα και όχι συγκεκριμένου ενώ άλλα εντάχθηκαν για να φαίνεται ότι εντάχθηκαν χωρίς να υπάρχει προοπτική υλοποίησής τους και εντέλει αυτό το «εργαλείο» όπως αποκαλέστηκε από κάποιους, δεν ανταποκρίνεται κατά τη γνώμη της στις ανάγκες των δημοτών μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε επίσης ότι αυτά που παρακρατεί  η κεντρική διοίκηση για λογαριασμό των δήμων από φόρους που καταβάλλουν οι πολίτες και δεν τα αποδίδει στους δήμους, ξεπερνούν κάποια δις ευρώ και συμβάλλουν στην υποστελέχωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων. Όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση κάθε τεχνικού προγράμματος αλλά και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων όπως καθαριότητα , ηλεκτροφωτισμός, κοινωνική πρόνοια κ.λ.π

Όλα αυτά, επιβάλουν διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από την κεντρική διοίκηση και λιγότερα η καθόλου ανταποδοτικά τέλη ώστε ο δήμος να μπορεί να βελτιώνει την καθημερινότητα του δημότη με τα απαραίτητα έργα και υπηρεσίες.

Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική διοίκηση και μόνο με τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού μπορεί να αλλάξει.

 

                                                                                 Σαντορίνη 02/12/2021