Την κάθετη αντίθεση του στη πρόθεση της κυβέρνησης να συνενώσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με στόχο την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης ΔΕΥΑ της χώρας, Μανώλης Ορφανός.

‘’Το σχέδιο της κυβέρνησης, η συνένωση δηλαδή των ΔΕΥΑ σε  13 ξεκίνησε το 2020 σε μια εξαγγελία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος στα Ιωάννινα και κορυφώθηκε τέλος Νοέμβρη. Από τότε ξεκινάμε έναν αγώνα δρόμου όλο το ΔΣ της Ένωσης και καταφέραμε να μπούμε σε διάλογο με τη κυβέρνηση ,με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι μέχρι τέλος  του 2024 θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση από όλους τους φορείς“, υπογράμμισε ο κ. Ορφανός που εκπροσωπεί όλη τη νησιωτική Ελλάδα στο Δ.Σ της ΄Ενωσης, που συγκάλεσε τη Πέμπτη 14 Δεκέμβρη έκτακτη Γενική Συνέλευση.

‘’Πάγια θέση και των 127 ΔΕΥΑ της χώρας είναι ότι το δημόσιο αυτό αγαθό δεν πρέπει να περάσει σε ιδιώτη. Αν δεν είχε σκοπό η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση δεν θα περνούσε νόμο για τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια)”, τόνισε ο κ Ορφανός υποστηρίζοντας ότι το μεγάλο σχήμα δηλ. μια ΔΕΥΑ ανά Νομό δεν μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη νησιωτική χώρα.

‘’Μας λένε ότι το νερό δηλαδή το φιλέτο θα «πάει» στο μεγάλο σχήμα και τις βλάβες θα τις κρατήσουν οι δήμοι .Δεν στέκουν αυτά τα πράγματα. Έπειτα εμείς θέλουμε τον έλεγχο, το κράτος έχει τον μηχανισμό ας τον κάνει’’, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας η οποία μάλιστα έρχεται πρώτη σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, σε εισπραξιμότητα παλαιών χρεών, μαζί με τη ΔΕΥΑ Λάρισας  και πρώτη σε απορροφητικότητα έργων. ‘’Πήγαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία και έλεγξε 33 Δημοτικές Επιχειρήσεις και πρότεινε  ενίσχυση τους σε πόρους και προσωπικό όχι κλείσιμο και συγχωνεύσεις’’.

Έπειτα, διερωτήθηκε ο κ. Ορφανός, θα έρθει από τη Ρόδο κάποιος ιδιώτης να δει τι ανάγκες έχει η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Φολέγανδρος, η Κως? και να λύσει προβλήματα η θα γυρίσει τα νησιά ένας εκτελεστικός διευθυντής ένα golden boy προκειμένου  να δει τι ανάγκες έχουν!.Όχι βέβαια ‘’υπογράμμισε μη παραλείποντας να εκφράσει και την ανησυχία του για το μέλλον της ακίνητης περιουσίας των Επιχειρήσεων“.

‘’Δύο πράγματα ουσιαστικά απειλούνται’’, επισήμανε, ’’οι εργαζόμενοι γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν γνωρίζουμε που θα βρεθούν την επόμενη μέρα και η πρόσβαση του πολίτη στο δημόσιο αγαθό του νερού χωρίς να συζητάμε για το πόσο ακριβά θα το πληρώνει , γιατί απλά τον ιδιώτη τον ενδιαφέρει το κέρδος’’.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας πρότεινε τα 250 εκατομμύρια που υποσχέθηκε ο Υπουργός να δώσει στα καινούργια σχήματα, προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό με δάνεια μακροχρόνια, να τα διαθέσει  στις 127 ΔΕΥΑ ώστε να προσλάβουν αυτές το αναγκαίο προσωπικό αφού προηγηθεί έλεγχος.

Τις επόμενες μέρες τα μέλη της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδας θα ενημερώσουν τους τοπικούς βουλευτές και τους νέους προέδρους των ΔΕΥΑ που θα αναλάβουν από 1-1-2024.

’’Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει, και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει κινητοποιηθούν για να το απολαμβάνουν και να συνεχίσει να τρέχει από τις βρύσες τους‘’, τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Ορφανός.