«Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια, στις ράχες στα βουνά;
Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά»;.
«Θούριος», το συγκλονιστικό ποίημα που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος το 1897 και ξεσήκωσε τους Έλληνες για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
200 χρόνια γιορτάζουμε από την Επανάσταση του 1821, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς χωρίς πατρίδα, δίχως οικογένειες , χωρίς μέλλον.
Στα χρόνια που πέρασαν, από τότε μέχρι και σήμερα, οι ήρωες του 1821 δεν ξεχάστηκαν ποτέ, ούτε οι ίδιοι, ούτε οι θυσίες τους. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης , Αθανάσιος Διάκος, Μπουμπουλίνα , Παλαιών Πατρών Γερμανός και τόσοι άλλοι που έχυσαν το αίμα τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ανυπότακτοι.
Ποιο άλλο έθνος παγκοσμίως κατάφερε μετά από 400 χρόνια δουλείας, να σταθεί και πάλι όρθιο στα πόδια του και να αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες στο διάβα αυτών των δύο αιώνων που στήλωσαν την Ελληνική Δημοκρατία σε γερά θεμέλια!
Προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, των τεχνών, των γραμμάτων, της ιστορίας. Με έργα σαν του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη, του Αισχύλου, του Περικλή και του Σωκράτη, αλλά και νεότερων όπως των Παπαδιαμάντη, Καραθεοδωρή, Σικελιανό, Σεφέρη, Ελύτη, Καζαντζάκη, Ρίτσο, Σουρή που προσέφεραν τον εαυτό τους και αφοσιώθηκαν εξ’ ολοκλήρου στην πρόοδο της Ελλάδας ανεβάζοντας τη χώρα ακόμα πιο ψηλά από εκεί που την παρέδωσαν οι ήρωες του ’21.
Σήμερα, γιορτάζουμε 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, την παλιγγενεσία του κράτους μας. Τα διδάγματά του όμως δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν να τα ξεθωριάσουν, παρότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στην ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ταγοί της ιστορίας. Τα μηνύματα τους, δυστυχώς, δεν είναι ορατά και ευδιάκριτα σε όλους, ξέφτισαν από κακουχίες που πέρασε η χώρα τα τελευταία χρόνια και κλόνισαν τους νεότερους.
Όμως, όπως κάναμε πάντα στο παρελθόν, όταν ξεπεράσαμε πολέμους, κατοχή, εμφύλιο, χούντα και οικονομικές κρίσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία, η οποία αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς δίχως διακρίσεις ηλικιών.
Είμαστε βέβαιοι ως νέα γενιά της χώρας, πως και αυτήν τη ρωγμή της ιστορίας, γρήγορα θα την κλείσουμε και θα την ξεπεράσουμε, αρκεί να έχουμε μέσα μας, πίστη, όραμα, ιδανικά και αξίες.
Οφείλουμε όλοι εμείς , τα διδάγματα των προγόνων μας, να τα επαναφέρουμε στη ζωή και ως οι νεότεροι αυτής της ένδοξης ιστορίας που περιστοιχίζει το ελληνικό κράτος, να σταθούμε στο ύψος που μας πρέπει, στο κατώφλι της νέας εποχής και του κύκλου που ολοκληρώθηκε.
Πρέπει να επιδείξουμε ομόνοια, ενότητα, πνεύμα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και προπαντός σύνεσης και συναίνεσης. Χαρακτηριστικά που επέδειξαν οι ήρωες δίνοντας αγόγγυστα την ίδια τους τη ζωή.
Όπως αυτοί που έμειναν στην ιστορία για την προσφορά τους και κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων, έτσι και εμείς πρέπει αγόγγυστα να πάμε τη χώρα μπροστά, παίρνοντας τη σκυτάλη για το αύριο το οποίο δεν περιμένει, απλώς θα μας προσπεράσει αν δεν προσπαθήσουμε να παραμείνουμε στον αγώνα. Τώρα είναι η ώρα.
Το οφείλουμε στους εαυτούς και τα παιδιά μας, το οφείλουμε στους προγόνους μας.
Ζήτω οι αγώνες του ελληνικού έθνους!
Τιμή και δόξα στους Ήρωες του 1821!
Μανόλης Ορφανός
Δημοτικός Σύμβουλος,
Επικεφαλής της Παράταξης “Τώρα! για την Σαντορίνη και τη Θηρασιά”