2010: Με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και την επιμέλεια του φακέλου από τον Καθηγητή Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σέρκο Χαρουτουνιάν, η Φάβα Σαντορίνης απέκτησε καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)!
2025: Με τη συνεργασία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τη συμβολή τοπικών φορέων και προσώπων από διάφορα νησιά, επετέυχθη η εγγραφή του στοιχείου “Ο κύκλος της νησιωτικής φάβας” στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό για την υποβολή του σχετικού φακέλου είχε η καθηγήτρια Πηνελόπη Μπεμπέλη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού και του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων, μαζί με τους ερευνητές Ανδρομάχη Οικονόμου και Ροίκο Θανόπουλο!
Βήμα, βήμα με συνέπεια και ευθύνη, κατοχυρώνουμε κάθε παραδοσιακό προϊόν που συνδέει εδώ και αιώνες τις νησιωτικές κοινωνίες μας με τη γη μας!
«Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε στην πράξη τις μοναδικές καλλιεργητικές μας πρακτικές και τις γαστρονομικές μας συνήθειες».
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο