Μια επιλογή από 84 πίνακες Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφικής.

Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ., στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα και τίτλο Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του εικοστού αιώνα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2019.

Σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα.

Εγγονόπουλος
Εγγονόπουλος

Ο ιδρυτής των Αρχείων Θηραϊκών Μελετών, Δημήτρης Τσίτουρας από το 1984 και έπειτα άρχισε, στην κυριολεξία, ένα κυνηγητό, καθώς προσπαθούσε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Μέχρι και σήμερα, η συλλογή αριθμεί 185 έργα τέχνης.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών ταξιδεύει τον επισκέπτη τόσο στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική. Καλλιτέχνες, προσωπικοί φίλοι του Δημήτρη Τσίτουρα, έχουν καταφέρει με τη δική τους οπτική να απεικονίσουν το νησί του ηφαιστείου τόσο διαφορετικά, αλλά και παράλληλα αρμονικά.

Σπυριούνης
Σπυριούνης

Ο σχεδιασμός της έκθεσης οφείλεται στον Σταμάτη Ζάννο. Ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί από το Παλιό Λιμάνι και τα στενά σοκάκια των Φηρών, στην Οία, το Ακρωτήρι και το Αμμούδι, τοπία των οποίων το φως και τα χρώματα μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες.

Ζούνη
Ζούνη

Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπυ Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Γράββαλος
Γράββαλος

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ένα συλλεκτικό λεύκωμα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη τη συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της, αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών, τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και πολλών διάσημων καλλιτεχνών.

Επιμέλεια – Σχεδιασμός έκθεσης: Σταμάτης Ζάννος

Εγγονόπουλος
Εγγονόπουλος

 

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική
του εικοστού αιώνα
Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

 

Διάρκεια: 3 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2019

www.benaki.gr

Πηγή: www.thetoc.gr